Nagyvilág

Wall Street Journal: Magyarország eltávolodott a nyugati értékektől

Az amerikai lap Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfő magyarországi befogadásával foglalkozott szerdán.

A The Wall Street Journal úgy vélte, Magyarország keleti fordulatát jelzi, hogy a hatóságok politikai menedékjogot adtak Nikola Gruevszkinek, akit hivatali visszaélés miatt hazájában kétéves börtönbüntetésre ítéltek.

Gruevszki rejtélyes magyar papírral léphette át a határt
Szijjártó Péter kerüli a témát, de ez az egyetlen magyarázat arra, a volt macedón miniszterelnök hogyan jutott Szerbiából Magyarországra.

A cikk szerint miközben az Európai Unió és az Egyesült Államok továbbra is próbálja vonzáskörzetében tartani Orbán Viktor miniszterelnököt, ez az ügy is mutatja, hogy mennyire eltávolodott az ország a nyugati értékektől.

Nem az Orbán régi barátjának számító, bukott autokrata Gruevszki az első Oroszországhoz kötődő személy, aki menedékre lelt Magyarországon, a hatóságok nemrég két orosz állampolgár kiadását is megtagadták az Egyesült Államoknak

– közölte az amerikai gazdasági-politikai újság európai kiadása.

Névtelenséget kérő amerikai diplomaták szerint a nyugati befolyás jelentős eróziója figyelhető meg Magyarországon, ahol a szerző szerint a kormány nagy erőkkel dolgozik az illiberális állam kiépítésén, fokozza a nyomást a másként gondolkodókon, illetve erősíti a köteléket Oroszországgal és a külföldi nacionalistákkal.

A menedékjog megadása azt jelzi, hogy Orbán Viktor továbbra is dacolni akar a Nyugattal és egy európai nacionalista szövetség létrehozásán dolgozik – írta a lap.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik