Nagyvilág

Merkel arra utalt, hogy Orbán nem hazafi

Angela Merkel német kancellár szerint az ENSZ tervezett globális migrációs csomagja és menekültügyi megállapodása megfelel Németország nemzeti érdekének.

A kormányfő szerdán a szövetségi parlament (Bundestag) költségvetési vitájában kiemelte: a két különálló megállapodásról folytatott tárgyalásokon hangsúlyt helyeztek arra, hogy érintetlen maradjon a nemzeti szuverenitás és a törvényalkotás, és mindenütt javuljanak a menekültek és a gazdasági bevándorlók életfeltételei, mert ezt parancsolja a német nemzeti érdek.

A két csomag „helyes próbálkozás arra, hogy globális problémákat nemzetközi szinten, együtt oldjunk meg” – hangsúlyozta Angela Merkel.

Hozzátette:

nem hazafiság, hanem a nacionalizmus legtisztább formája, amikor valaki azt gondolja, hogy mindent megold egyedül, és nem kell másokkal foglalkoznia, hiszen a hazafiság az, amikor a német érdek mellett más érdekeket is figyelembe veszünk.

Ha ezt a hozzáállást nem csak a német nemzeti, hanem minden nemzeti érdekre kitágítjuk, akkor egyértelmű, hogy Merkel ezzel azt üzente Orbán Viktornak, és más szuverenista politikusoknak, hogy a kancellár szemében ők nem hazafiak.

A magyar kormány már korábban leszögezte, hogy nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját.

Kiemelt kép: ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik