Nagyvilág

Hazugságvizsgáló robotot tesztelnek a déli határon

24.hu
24.hu

2018. 11. 21. 16:25

Egy új, mesterségesintelligencia-alapú határvédelmi rendszert kezdtek el tesztelni a szerb-magyar határon – olvasható a Qubiton. Az iBorderCtrl névre hallgató eszköz nem része a hivatalos határellenőrzésnek és önkéntes alapon zajlik a tesztelés.

Az új módszer két fázisból áll. Először az Európai Unión kívülről érkező utazónak regisztrálnia kell egy erre kialakított felületen és fel kell tölteni az utazási dokumentumokat, és a személyes adatok mellett meg kell adni a részletes utazási információkat: melyik hotelben szállunk meg, milyen járművel közlekedünk, stb. Ezeket később összevetik a nemzetközi rendőrségi adatbázisokkal, illetve a kérelmezőről elérhető publikus közösségi információkkal.

Ezt követően egy, az utazó neméhez, etnikumához és anyanyelvéhez szabott animált határőr kérdéseket tesz fel webkamerán keresztül és ellenőrzi az azokra adott válaszok valóságtartalmát. Közben megfigyeli a nonverbális viselkedést, félrevezető viselkedésre utaló jelek után kutatva az arcon. Az interjú után a felhasználó kap egy QR-kódot, amelyet a határon kell majd felmutatnia.

A határon egy határrendész leolvassa QR-kódot, ellenőrzi a járművet és a dokumentumok valódiságát. Ha valami gyanúsat észlel, újabb adatokat kérhet be, és akár vénaszkennert is alkalmazhat. Ezt követően dönt arról, hogy a kérelmező beléphet-e a schengeni övezetbe.

A rendszert Magyarországon kívül Görögországban és Lettországban tesztelik, az eredményeket az Európai Bizottság értékeli majd. Az esetleges bevezetése azonban nem lesz általános, arról a tagállamok maguk dönthetnek.

Kiemelt kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Pécs, 2018. november 24.
A ködből kiemelkedő Mecsek Pécs közelében 2018. november 24.
MTI/Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.