Nagyvilág

Kivihették Törökországból Hasogdzsi feldarabolt holttestét

Lehet, hogy a tettesek kivitték Törökországból az október 2-án, az isztambuli szaúdi főkonzulátuson meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi feldarabolt holttestét – jelentette vasárnap a CNN Türk török hírtelevízió Hulusi Akar török védelmi miniszter szavaira hivatkozva.

Akar, aki a kanadai Halifaxban tartott Nemzetközi Biztonsági Fórumon szólalt fel, egy kérdésre válaszolva azt mondta:

fennáll a lehetősége, hogy a tettesek akkor vitték ki bőröndjeikben a szaúdi újságíró feldarabolt holttestét, amikor a gyilkosságot követő órákban elhagyták Törökországot.

Akar rámutatott: ez azért nem jelenthetett számukra gondot, mert diplomáciai mentességet élveztek. A török védelmi miniszter ugyanakkor aláhúzta, hogy ez csak egy lehetőség.

A szaúdi monarchiát bíráló 59 éves Hasogdzsi azért ment az isztambuli szaúdi külképviseletre, hogy beszerezze a török menyasszonyával tervezett házasságkötéshez szükséges iratokat. Órákkal azelőtt, hogy Hasogdzsi belépett az épületbe, 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba és ők is a főkonzulátusra mentek. A gyilkosságot követően a 15 ember gyorsan elhagyta Törökországot és még aznap visszarepült a sivatagi királyság fővárosába.

Az isztambuli főügyészség szerint az Egyesült Államokban élő újságírót előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, majd holttestét feldarabolták és megsemmisítették. Recep Tayyip Erdogan török elnök külpolitikai tanácsadója, Yasin Aktay, illetve a Sabah című, kormányközeli török napilap később azt állította, hogy a feldarabolt holttestet feltehetően savban feloldották.

Ugyanakkor az ügyben illetékes szaúdi ügyészség vádirata szerint Hasogdzsival azután végeztek a főkonzulátuson, hogy ellenállt a hazaszállítása céljából Isztambulba érkező szaúdi csoportnak. A szöveg alapján Hasogdzsit nem megfojtották, hanem méreginjekcióval ölték meg, mielőtt feldarabolták és testrészeit kivitték volna az épületből. Miközben a rijádi büntetőperben csütörtökön már öt elkövetőre halálbüntetést kértek, Hasogdzsi holtteste – amelyet állítólag kivittek az épületből – még mindig nem került elő.

Kiemelt kép: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik