Nagyvilág

Állítólag magyarországi román tanároknak tiltották meg, hogy elmenjenek egy ünnepségre

A Romániában ellenzékben politizáló Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint a magyar kormány megtiltotta a magyarországi román iskolák tanárainak, hogy részt vegyenek azon a rendezvényen, amelyet a magyarországi román szervezetek tartottak szombaton Gyulán a nagy román egyesülés közelgő centenáriuma alkalmával.

Eugen Tomac PMP-elnök saját tapasztalatai alapján beszélt erről egy gyulafehérvári sajtótájékoztatón vasárnap. Elmondta: Gyulafehérvár alpolgármesterével együtt vett részt a magyarországi románok centenáriumi rendezvényén, ahol többek között tanárokat is kitüntettek volna a román identitás megőrzéséért végzett munkájukért, a kitüntetettek azonban nem vehették át a jutalmat, mert nem jelenhettek meg a rendezvényen. Eugen Tomac állítása szerint

a magyarországi román iskolák tanárai azt követően mondták le a gyulai rendezvényen való részvételt, miután figyelmeztették őket, hogy szankciókra számíthatnak, ha a román centenárium rendezvényeire elmennek. 

A PMP elnöke a tiltást a magyar kormány primitív nyomásgyakorlásának, brutális románellenes támadásának minősítette, és közölte: sürgős reagálásra szólítja fel a román külügyminisztériumot.

A politikus felháborítónak találta, hogy Magyarország tiszteletet kér a román államtól a romániai magyarok iránt, ő maga viszont „primitív megtorlással él” a magyarországi román kisebbséggel szemben.

Képzeljék el mi történne, ha a romániai magyar tanároknak megtiltanák, hogy részt vegyenek a romániai magyar közösség által szervezett rendezvényeken. Aki tiszteletet vár el, annak tisztelnie kell a másikat

– idézte a Mediafax hírügynökség Eugen Tomacot, aki a Trian Basescu volt államfő által létrehozott ellenzéki Népi Mozgalom Pártot vezeti.

Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának vezetője az erdélyi  Krónikának nyilatkozva határozottan állította, hogy ilyen utasítás nem érkezett a budapesti hatóságoktól. Hozzátette: hallott a szombaton Gyulán rendezett centenáriumi ünnepségről, ez azonban tudomása szerint „nem nagy volumenű, sok embert megmozgató” rendezvény volt.

A kisebbségi román iskoláknak mi vagyunk a fenntartója, tehát ha történt volna ilyen jelzés, akkor nekünk szólnak, nem a pedagógusoknak vagy az iskolaigazgatóknak. Nyugodt szívvel állítom önnek, hogy ilyen nem történt

– jelentette ki Juhász Tibor. Hozzátette, az országos román önkormányzat nemrég lépéseket szorgalmazott a román-magyar megbékélés érdekében és a Tomac-féle nyilatkozatok nem illenek bele ebbe a törekvésbe.

Határozottan cáfolta Eugen Tomac állítását a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium igazgatója is. Czeglédiné Gurzó Mária a Krónikának elmondta, soha nem érkezett ilyen utasítás hozzájuk a magyarországi hatóságoktól.

Ez egyszerűen nem igaz! Nekünk soha nem mondtak ilyet

– szögezte le a román tanintézet vezetője, hozzátéve: ő családi okokból nem tudott részt venni a szombati centenáriumi rendezvényen.

Kiemelt kép: Jaap Arriens / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik