Nagyvilág

Rejtélyes, új pusztító fegyvert tesztelt Észak-Korea

Új, fejlett technológiájú taktikai fegyver kipróbálását ellenőrizte a teszt helyszínén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető – adta hírül pénteken a kommunista ország állami médiája.

A jelentés nem részletezte, hogy milyen fegyverről van szó, csak annyit tudatott, hogy hosszú fejlesztési munka eredménye, és hogy képes teljes védelmet nyújtani Észak-Korea területének.

A kipróbálás sikeres volt, a fegyver minden elvárásnak megfelelt

– áll a jelentésben, amelynek megfogalmazói kitértek arra is, hogy Kim Dzsong Un tudósokat dicsért meg az újabb eredményért, és jelentős újításnak mondta a fegyvert a honvédelmi kapacitás fejlesztésében. Hozzátette, hogy apját, a néhai Kim Dzson Ilt „különösen érdekelte” a fegyver kifejlesztése, amelyet személyesen irányított.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi: Kim Dzsong Un először tekintett meg fegyvertesztet azóta, hogy júniusban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel. A történelmi randevún a két vezető megegyezett abban, hogy egyaránt munkálkodni fognak a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséért és a béke megteremtéséért. Az egyezség mindazonáltal kevés konkrétumot tartalmazott és azóta a kétoldalú tárgyalások nemigen haladtak.

Kölcsönös kedveskedés

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utasítást adott, hogy a Dél-Koreától ajándékként kapott 200 tonna mandarint osszák szét phenjani diákok és munkások között. A mandarinszállítmány vasárnap érkezett Észak-Koreába a dél-koreai elnöki hivatal ajándékaként, viszonzásul arra, hogy szeptemberben az észak-koreai vezető két tonna gombával lepte meg Dél-Koreát. Az értékes erdeigomba-szállítmány közvetlenül azután indult útjára, hogy Kim Dzsong Un legutóbb találkozott Mun Dzse In dél-koreai elnökkel. A tavalyi feszültség után a két Korea közeledik egymáshoz. Mun és Kim az idén már háromszor találkozott, és a feszültség enyhítéséről, valamint különböző együttműködési lehetőségekről tárgyalt.

Kiemelt képünk illusztráció (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik