Nagyvilág

Trump kedvenc hírcsatornája segít a CNN-nek a Fehér Ház elleni perben

Kiállnak a sajtószabadság mellett.

Donald Trump kedvenc hírcsatornája, a Fox News közölte: csatlakoznak ahhoz a perhez, amit a CNN indított azért, mert riporterüket, Jim Acostát kitiltották a Fehér Házból. A republikánusokhoz húzó televízió azonban versenytársa mellett áll ki az ügyben, azt ugyanis a sajtószabadság próbájának tekintik. A polgári perekben lehetőség van arra, hogy a feleken kívül más is beavatkozzon, akinek érdeke fűződik az ügyhöz.

A CNN beperelte Donald Trumpot
Azt követelik, hogy a Fehér Ház adja vissza a lap tudósítójának akkreditációját.

Jay Wallace, a Fox News elnöke közölte: a fehér házi sajtóbelépőket nem szabad fegyverként alkalmazni. Jelezte: bár nem tetszik nekik az az egyre ellenségesebb hangnem, amit az elnök és a sajtó egyaránt megütött, támogatják a szabad sajtót és a nyílt párbeszédet.

Az illetékesek először azzal érveltek Acosta kitiltása mellett, hogy erőszakos volt a Fehér Ház női alkalmazottjával, aki el akarta venni tőle a mikrofont, de ezt egy manipulált felvétellel próbálták igazolni. Trump később már csak annyit mondott, hogy kitilthatják az újságírókat, ha nem viselkednek tiszteletteljesen.

A szólásszabadság mellett kiállók szerint az ügy azért fontos, mert nem szabad hagyni, hogy köztisztviselők kitilthassanak újságírókat, ha nem tetszenek nekik a tudósításaik. A Fehér Ház azonban cirkusznak tartja a CNN panaszát, és közölte, hogy határozottan megvédi álláspontját a perben. (AFP, fotó: Europress – Ron Sachs / CNP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik