Nagyvilág

Emberiesség elleni bűnök miatt beperelték a volt nicaraguai elnököt

Az Egyesült Államokban élő nicaraguaiak egy csoportja emberiesség elleni bűncselekmények címén beperelte a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) Daniel Ortega nicaraguai elnököt.

Az egyik panaszos, Nora Sandigo emberi jogi aktivista elmondta, hogy keresetet nyújtottak be Ortega felesége, valamit Rosario Murillo alelnök, illetve más kormányilletékesek ellen is.

A felperesek Ortegát tartják felelősnek több száz kormányellenes tüntető haláláért az elmúlt hónapokban. Mivel Nicaragua nem ismeri el az ICC joghatóságát, és emiatt az országot nem lehet perbe fogni, a nicaraguai politikai vezetők, mint magánszemélyek ellen nyújtottak be keresetet.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a társadalombiztosítási rendszer átalakítására vonatkozó tervek miatt kirobbant tüntetéseket. A tiltakozások az egész országra átterjedtek, jóllehet Ortega már a demonstrációk kezdetekor visszavonta a reformot. A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak, és Ortega távozását követelik. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022. januárig tart.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezett összesítése szerint a kormányellenes tüntetéshullám április 18-i kirobbanása és szeptember 18. között legalább 322 ember vesztette életét, köztük 22 rendőr, és kétezren sebesültek meg. Nicaraguai jogvédő csoportok 512-re tették a kormányerők és a tüntetők összecsapásaiban meghaltak számát, míg a kormány 200-at ismert el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik