Nagyvilág

Navalnijt saját perére sem engedték el

Nem repülhetett el a strasbourgi ítélethirdetésre.

Az orosz ellenzéki politikus nem utazhatott el Strasbourgba, ahol az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az ügyében készül ítéletet  hirdetni. Alekszej Navalnij Twitter-bejegyzésben számolt be arról, hogy a határőrök a repülőtéren közölték vele, nem hagyhatja el Oroszországot. A tilalom konkrét okát nem ismertették vele.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Navalnij ellen a hatóság az ország elhagyását, az oda történő beutazást szabályozó törvény alapján intézkedett. A jogszabály szerint a bűncselekmények miatt elítéltek, a bíróság által kirótt kötelezettségeket megszegők, illetve az utazási okmányokhoz tudatosan hamis adatokat szolgáltatók  esetében a kiutazás ideiglenesen korlátozható.

Navalnij közölte, legutóbb két hete járt külföldön, kifizetetlen bírsága nincs. Végrehajtási eljárások folynak ugyan ellene, de ezek nem anyagi természetűek. A politikus ellen sikkasztás miatt, 2019. július 8-ig próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztési ítélet van érvényben.

Az EJEB korábban közölte, hogy csütörtökön hirdet végső ítéletet Navalnij hét, 2012 és 2014 között közigazgatási jogsértés címén történt őrizetbe vételével és elmarasztalásával kapcsolatban beadott panasza ügyében. Az ellenzéki politikus szerint a hatóságok politikai indítékkal léptek fel ellene, megsértették jogait. A bíróság első fokú ítéletében megállapította, az orosz hatóságok hat esetben sértették meg a panaszos tisztességes bírósági eljáráshoz való jogát, valamint a gyülekezési szabadság jogát is. A verdikt ügyében mindkét peres fél az EJEB Nagykamarájához fordult. (mti)

Kiemelt kép: Alekszej Navalnij a moszkvai Domogyedovói repülőtéren 2018. november 13-án. (MTI/AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik