Nagyvilág

Megváltoztatják a kilogramm definícióját

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 11. 13. 21:28

Több mint száz éve a párizsi Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban őrzik azt Le Grande Kilo néven ismert platina-irídium hengert, ami a kilogramm mértékegységének az etalonja.

A konyhai mérlegektől a konditermi súlyokig mindent ez alapján gyártanak 1889 óta, és minden országnak megvan belőle a saját prototípusa, amiket a párizsi darabhoz kalibráltak és a nemzeti szabványként szolgálnak. Egészen mostanáig, mert a tudósok szeretnék megváltoztatni, hogyan definiáljuk a tömeget, írja a CNN.

(FILES) In this undated file photo released on June 3, 2003 by the Bureau International des Poids et Mesures (BIPM) in Sevres on the western outskirts of Paris shows the international prototype of a kilogram. - The prototype of the kilogram was manufactured in the 1880s of an alloy of 90 % platinum (Pt) and 10 % iridium (Ir). Four of the six official copies are dated from the same period. Since the 1880s the BIPM has produced more than 80 1 kg copies in Pt/Ir. The BIPM was set up by the Convention of the Metre which mandate is to provide the basis for a single, coherent system of measurements throughout the world, traceable to the International System of Units. (Photo by Handout / BIPM / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BIPM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Europress/AFP

A Nemzetközi Mértékegységrendszer megváltoztatására irányuló javaslat azzal érvel, hogy a prototípus az idők során vesztett atomszámából és ezáltal a tömegéből is.

A brit National Physical Laboratory szerint bár a tömegvesztés körülbelül egy szempilláéval egyezik meg, mégis komoly eltéréseket okozhat.

Egy zacskó cukor mérésénél tökéletes, de elfogadhatatlan a tudomány kifinomultabb ágazataiban. Ilyen például a gyógyszeripar

– áll a közleményben.

A javaslatról most pénteken szavaznak majd Versailles-ban. Minden valószínűség szerint el fogják fogadni, és ezzel egy csapásra újradefiniálják a kilogrammot.

A kilogramm új meghatározása a Planck-állandón alapulna. Bár a kilogramm értéke ezzel nem változna, a változtatás sokkal pontosabb tömegmérést tenne lehetővé a jövőben.

A Planck-állandó a kvantummechanika egyik alapvető állandója. Max Planckról, a kvantummechanikában nagy szerepet játszó fizikusról nevezték el. A Planck-állandó mértékegysége energia szorozva idővel, amely a hatás egysége. Az egység lendület szorozva távolság formában is felírható, amely a perdület egysége.

Ha a javaslat átmegy a szavazáson, az új definíció a május 20-i metrológiai világnapon lép majd életbe.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.