Nagyvilág

Megváltoztatják a kilogramm definícióját

Több mint száz éve a párizsi Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban őrzik azt Le Grande Kilo néven ismert platina-irídium hengert, ami a kilogramm mértékegységének az etalonja.

A konyhai mérlegektől a konditermi súlyokig mindent ez alapján gyártanak 1889 óta, és minden országnak megvan belőle a saját prototípusa, amiket a párizsi darabhoz kalibráltak és a nemzeti szabványként szolgálnak. Egészen mostanáig, mert a tudósok szeretnék megváltoztatni, hogyan definiáljuk a tömeget, írja a CNN.

Europress/AFP

A Nemzetközi Mértékegységrendszer megváltoztatására irányuló javaslat azzal érvel, hogy a prototípus az idők során vesztett atomszámából és ezáltal a tömegéből is.

A brit National Physical Laboratory szerint bár a tömegvesztés körülbelül egy szempilláéval egyezik meg, mégis komoly eltéréseket okozhat.

Egy zacskó cukor mérésénél tökéletes, de elfogadhatatlan a tudomány kifinomultabb ágazataiban. Ilyen például a gyógyszeripar

– áll a közleményben.

A javaslatról most pénteken szavaznak majd Versailles-ban. Minden valószínűség szerint el fogják fogadni, és ezzel egy csapásra újradefiniálják a kilogrammot.

A kilogramm új meghatározása a Planck-állandón alapulna. Bár a kilogramm értéke ezzel nem változna, a változtatás sokkal pontosabb tömegmérést tenne lehetővé a jövőben.

A Planck-állandó a kvantummechanika egyik alapvető állandója. Max Planckról, a kvantummechanikában nagy szerepet játszó fizikusról nevezték el. A Planck-állandó mértékegysége energia szorozva idővel, amely a hatás egysége. Az egység lendület szorozva távolság formában is felírható, amely a perdület egysége.

Ha a javaslat átmegy a szavazáson, az új definíció a május 20-i metrológiai világnapon lép majd életbe.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik