Nagyvilág

Kassán véget vetettek Ficóék korszakának

A független, pártonkívüli jelöltek előretörését és a legnagyobb kormánypárt, a Smer (Irány) gyengülését hozta a szombaton tartott szlovákiai helyhatósági választás, amelynek végeredményei szerint a Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a Most-Híd vegyes pártnak is több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz a négy évvel ezelőtti választás eredményeihez képest. Robert Fico, az Irány (Smer) elnöke kielégítőnek minősítette pártja eredményét, noha panaszkodott a pártja elleni sajtóhadjáratra – írja a távirati iroda.

Ugyanakkor Fico biztosan nem lehet maradéktalanul boldog, Kassán például elbuktak: nyolcéves Smer-uralmat tört meg Jaroslav Polaček sikere. Pozsonynak is új vezetője van: Matúš Vallo nyert

Az ország történelmének hetedik helyhatósági választásán a szavazásra jogosultak 48,67 százaléka vett részt, ami néhány tized százalékponttal haladta meg a négy évvel ezelőtti arányt.

Az ország déli régióiban jól szerepeltek a magyar jelöltek. A három megyében induló Magyar Közösség Pártjának több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz mint négy évvel korábban. Az MKP a korábbi 107-ről 116-ra növelte polgármesterei számát, önkormányzati képviselőik száma pedig mintegy százzal, közel 1250-re nőtt. A négy évvel ezelőttinél több polgármesteri és önkormányzati képviselői mandátumot sikerült szereznie a kizárólag szlovák lakosságú megyékben is jelölteket állító Most-Hídnak is. Így a vegyes pártnak a nem hivatalos végeredmények szerint 127 polgármestere és 915 önkormányzati képviselője lesz.

Kiemelt kép: Vladimir Simicek / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik