Nagyvilág
Budapest, 2018. október 15.
Prõhle Gergely, a Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) fõigazgatója a Szilágyi István Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar író 80. születésnapja alkalmából a múzeumban tartott ünnepségen 2018. október 15-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Szent Márton érthetőbbé teszi Merkelt is

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 11. 10. 11:34

A Magyar Evangélikus Egyház országos felügyelője szerint a püspök példája a német politika megértését is segíti.

Az InfoRádiónak Prőhle Gergely azt mondta, egyfajta ökumenikus jellege is van a Márton napnak, Tours-i Szent Mártonon keresztül.  Ennek a német politikában is különös jelentősége lehet.

A püspök példája – egy téli este egy kifosztott koldusnak adta köpenye felét – felhívja a figyelmet a szociális odafordulás, figyelem fontosságára, amit az egykori berlini nagykövet szerint

nem szabad elfelejteni akkor, amikor a német politikát nem elfogadni, hanem megérteni próbáljuk.

Ez a kulturtörténeti háttér szerepet játszott Angela Merkel – olykor önsorsrontó – szociális politikájában. 

A protestáns és katolikus hagyomány összekötése megfigyelhető a CDU életében is, a protestáns kancellár egyik esélyes utódja, Friedrich Merz egy erősen katolikus, Rajna-vidéki politikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prőhle Gergely emlékeztetett, a hívők között a katolikusok és  protestánsok aránya közel azonos, az elvilágiasodás mértéke megfelel az európai átlagnak. A német adórendszer alapján, ha valaki nem lép ki az egyházból, amelybe született, az adójából automatikusan levonják a megfelelő felekezetnek járó összeget.

Ezért aztán az egyház intézményrendszere – gondoljunk akárcsak az egészségügyre – borzasztó erős.

Mártont nem árulták el, másért eszünk ma ludat
A legvalószínűbb, hogy az avis Martisból lett avis Martinis. Vagy a libák tényleg dühbe gurították a jó Márton püspököt...

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.