Nagyvilág

Dagad doktor Danko plágiumbotránya

A gyanú ellenére egyelőre elmozdíthatatlan a szlovák parlament elnöke.

A Denník N napilap szerint a szlovák házelnök, Andrej Danko doktorija szinte teljesen megegyezik egy másik munkával – írja a Paraméter. Az újság – amely egyedüliként kapott lehetőséget arra, hogy egy óra alatt áttanulmányozza a házelnök munkáját – azt írta, az szinte azonos Daniel Pisák pozsonyi ügyvéd értekezésével.

Bár a két munkában különbözik a szórend, bizonyos fejezetekben még az aláhúzott szövegek is megegyeznek, néhány szó kivételével szinte mindkét értekezés bevezetője teljesen azonos, a két munka összességében csak apró részletekben különbözik. Ez azt jelentheti, hogy a Bél Mátyás Egyetemen egy plagizált munkáért ítélték oda a doktori címet.

A Denník N szerint Andrej Danko munkája előtt, 1999-ben már született egy nagyon hasonló dolgozat, Emília Shakkouré. Az ő értekezése azonban elveszett, állítása szerint otthon sincs meg a kézirata.

Az egyetem tanárai most indítványozták a parlamenti elnök  doktori titulusának független átvizsgálását.

Az ellenzéki képviselők elősorban a doktori munkája körül kialakult botrány miatt akarták meneszteni a parlament elnökét, de felrótták neki oroszbarát ambícióit is, amelyek szöges ellentétben állnak az ország külpolitikájával. Kifogásolták, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke célzatosan akadályozza a biztonsági, védelmi és hadászati stratégiájának elfogadását. Erre Danko úgy reagált, hogy

Oroszországba akkor is eljár, ha az ellenzék a Dunába veti magát.

Danko ugyanakkor, miután a koalíció ellehetetlenítette a leváltását, közölte, hozzáférhetővé teszi a nyilvánosságnak doktori értekezését.

Kiemelt kép: Andrej Danko fogadja Szijjártó Péter külügyminisztert Pozsonyban 2018. október 17-én. (MTI/Krizsán Csaba)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik