Nagyvilág

Nagy taslit kapott az Orbán-kormány az Európai Bíróságtól

Az EU-jogba ütközik az, hogy monopóliuma van a nemzeti mobilfizetési rendszernek – ezt állapította meg az Európai Bíróság.

A magyar állam kizárólagos tulajdonában álló Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 2014 közepe óta működteti a nemzeti mobilfizetési rendszert, ennek a rendszernek a használata kötelező, ha valaki parkolójegyet, útdíjat fizet mobilon, okostelefonon keresztül, de a taxizást is ezen keresztül lehet fizetni (és állami szervezetek által nyújtott szolgáltatások díját is ezen keresztül lehet mobilfizetéssel kiegyenlíteni).

Ez a kizárólagos használat sérti több ponton is (letelepedés, szolgáltatásnyújtás szabadsága) az EU-jogot, állapította meg előbb az Európai Bizottság, aztán mivel a magyar kormány nem fogadta el a Bizottság álláspontját, az Európai Bíróság elé került az ügy. Amely most az Európai Bizottságnak adott igazat.

Kiemelt kép: Budapest, 2017. december 22. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer applikációja egy telefon kijelzőjén egy információs tábla előtt a budapesti Tisztviselőtelepen 2017. december 22-én. Kísérleti jelleggel hagyományos és intelligens megoldásokra épülő támogatási rendszert vezetett be a mobil parkolás megkönnyítésére a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a budapesti Tisztviselőtelepen és a József Attila lakótelepen. Az eligazodást 254 ponton járda- és útburkolati jelek, matricák, száznál is több tájékoztató tábla, valamint jeladó berendezésekre épülő okostelefonos alkalmazás támogatja. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik