Nagyvilág

Szaúd-Arábiában akarják eltemetni a meggyilkolt újságírót

Apjuk holttestét kérik Dzsamál Hasogdzsi fiai, akik elmondták: Szaúd-Arábiában akarják eltemetni a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságírót.

A vasárnap sugárzott interjúban a Washingtonban tartózkodó Szalah és Abdullah Hasogdzsi hozzátették, a holttest nélkül a család képtelen gyászolni és megbirkózni Dzsamál Hasogdzsi halálával.

Erdogan: Hasogdzsi megölését a legmagasabb szaúdi körökben rendelték el
A török államfő a The Washington Postba írt véleménycikket.

Szalah Hasogdzsi elmondta, arra kérték a szaúdi hatóságokat, adják vissza apjuk maradványait, hogy méltó módon eltemethessék a szaúd-arábiai Medinában, a Próféta-mecset melletti al-Baki temetőben, családja többi tagja mellé.

Az újságíró idősebb fia hozzátette: a szaúdi uralkodó, Szalmán király leszögezte, hogy mindenkit, akinek köze volt a gyilkossághoz, igazságszolgáltatás elé állítanak. „Én pedig hiszek ebben, ez így lesz” – mondta Szalah Hasogdzsi.

Szalah Hasogdzsi október 24-én találkozott családtagjai kíséretében Szalmán királlyal és a trónörökössel, Mohamed bin Szalmánnal. Az uralkodócsalád részvétét nyilvánította a Hasogdzsi család tagjainak. Szalah Hasogdzsi egy nappal később elhagyta az olajmonarchiát, Washingtonba utazott.

Hasogdzsi fiai szerény emberként írták le apjukat, hangsúlyozták, hogy sosem volt disszidens, szerette országát és hitt a monarchiában, illetve az átalakulásban, amely megkezdődött a közel-keleti országban. Abdullah reményének adott hangot, hogy édesapja nem halt kínkeserves halált.

A gyilkosság körülményeit vizsgáló isztambuli főügyészség azonban azt állapította meg, hogy Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Hozzátették, a szaúdi újságíró holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Haszan Dzsamali)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik