Nagyvilág

Apasági vizsgálatra kötelezték a volt belga királyt

II. Albert küzd ez ellen, pedig állítólagos lánya nem pénzt vagy rangot, csak bizonyosságot akar.

DNS-vizsgálat elvégzésére kötelezte a bíróság II. Albert volt belga királyt egy apasági perben, amelyet Delphine Boel indított ellene; a nő az egykori uralkodó házasságon kívül született gyerekének mondja magát.

A felperes ügyvédjének hétfői közlése szerint az ügyben eljáró bíróság elrendelte, hogy a korábbi belga király három hónapon belül alávesse magát apasági tesztnek. II. Albert bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a döntés ellen, kikérve a semmitőszék véleményét.

Delphine Boel több mint egy évtizede küzd azért, hogy jogi úton megállapíttassa, valóban II. Albert a vér szerinti apja. Az 50 éves nő azt hangoztatta korábban, hogy nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén – Delphine Boel születése előtt – viszonya volt valakivel. A király 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, szó szerint a törvények fölött áll. Ez a mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig a jelenleg 84 éves II. Albert egészségi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára. (MTI, fotó: Europress – ERIC LALMAND / Belga / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik