Nagyvilág

1977 óta először szakadhat el volt gyarmat Franciaországtól

Népszavazást tartanak ma a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniában arról, hogy a csendes-óceáni szigetcsoport elszakadjon-e az országtól, amely a XIX. században gyarmatosította. Utoljára 1977-ben történt ilyen: akkor a a kelet-afrikai dzsibuti szakadt el Franciaországtól.

Az Ausztrália partjaitól keletre fekvő szigetcsoport azért különösen fontos Franciaországnak, mert itt található a világ nikkelkészletének negyede.

Illetve a környéken nyomuló kínaiak miatt is egyre fontosabbá válik minden talpalatnyi föld a pacifikus térségben.

Új-Kaledónia. Forrás: Google Maps

A népszavazási kérdés úgy hangzik, hogy:

Akarja-e ön, hogy Új-Kaledónia teljesen szuverénné és ezáltal függetlenné váljon?

A kaledóniai őslakos kanakok leginkább az igen pártján vannak, míg a francia felmenőkkel rendelkező betelepülők inkább lojálisak Párizshoz.

Új-Kaledóniát körülbelül 280 ezren lakják, közülük 175 ezren szavazókorúak. A nap feléig közel a szavazóképesek fele le is adta voksát.

Az új-kaledóniai gazdaság nagyban támaszkodik arra az 1,3 milliárd euróra, amivel Franciaország évente támogatja a szigetcsoportot. Emellett a már említett nikkelből, illetve turizmusból van jelentősebb bevételük.

A népszavazásra régóta várnak a kanakok, mert 1998-ban tett ígéretet Franciaország arra, hogy tartható ilyen referendum. Tíz évvel azután, hogy egy összecsapásban megöltek a franciák 19 őslakos szeparatistát.

Kiemelt kép: Theo Rouby / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik