Nagyvilág

Okos EU-s hazugságvizsgálók érkeznek a magyar határra

Többek között a magyar határon fogják tesztelni az Európai Unió új határrendészeti fejlesztését, ami például okos hazugságvizgsálók alkalmazását is jelenti

vette észre a HVG az Európai Bizottság honlapján megjelent közleményben.

Az egész projektet az EU finanszírozza, hozzávetőleg 4,5 milió euróba kerül. A lényege, hogy új, intelligens rendszert alakítson ki, amely leegyszerűsítené az unióba belépni kívánók azonosítását.

A HVG szerint szimpla biometrikus adatok felvételénél jóval többről van szó: az utazóknak online applikációt használva előre fel kellene tölteniük az útlevelük fényképét és az EU-ba lépéshez szükséges dokumentumokat, majd egy webkamera használatával személyre szabott kérdésekre kellene válaszolniuk, amelyeket egy számítógép animált határőr tenne fel nekik. A mesterséges intelligencia ezután a felvételek, valamint az arckifejezések kielemzése alapján meg tudná mondani, az érintett hazudott-e vagy sem.

Az Európai Bizottság a honlapja szerint a programot hamarosan elkezdik teszleni Magyarországon, Görögországban és Lettországban. A New Scientist ráadásul azt írja, a hathónapos tesztüzem már ebben a hónapban elindul összesen négy határállomáson a három országban, és ezt a munkát a magyar rendőrség koordinálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik