Nagyvilág

Donald Trump egyetlen nap alatt 83-szor ferdített, csúsztatott és ködösített

A CNN cikke szerint ahogy közeledünk az Egyesült Államok félidős választásához, Donald Trump elnök egyre magasabb fokozatra kapcsol a félretájékoztatásban.

A Washington Post Fact Checker blogja szerint Trump elnök októberben összesen 1104 olyan kijelentést tett, amelyek részben vagy egészben nem feleltek meg a valóságnak, ez jelentős emelkedés a korábbi csúcstartó szeptemberi ferdítésszámhoz képest.

Donald Trump az elmúlt hét hétben átlagosan naponta 30 hamis vagy félrevezető állítást tett, de voltak olyan napok, amikor jelentősen nagyobb számban nem bontotta ki az igazság minden részletét. Ilyen nap volt például október 22-e, amikor az Egyesült Államok elnöke Houstonba utazott, hogy részt vegyen Ted Cruz republikánus szenátor gyűlésén. Ezen a napon 83 igaztalan kijelentés hagyta el Donald Trump száját a Washington Post tényellenőrző blogja szerint.

Donald Trump beiktatása óta összesen 6420, nem a valóságnak megflelő közlését gyűjtötték össze, ezek között van például, hogy az ő nevéhez köthető adócsökkentés a legnagyobb volt a történelem során vagy hogy Rober Mueller állítása, miszerint Trump egyik kampánycsapata együttműködött oroszokkal, csak kitaláció volt.

Fotó: Mandel Ngan / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik