Nagyvilág

Az Egyesült Államok megint bekeményített a latin országokkal szemben

Újabb szankciókat vezetett be csütörtökön az Egyesült Államok Venezuelával és Kubával, illetve továbbiakat helyezett kilátásba Nicaraguával szemben. A büntetőintézkedéseket bejelentő John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a „zsarnokság hármasának” nevezte az említett országok kormányait.

Miamiban mondott beszédében Bolton elítélte „az elnyomás, a szocializmus és a totalitarizmus pusztító erőit”, amelyeket – mint mondta – e három ország képvisel.

Az Egyesült Államok „nem fog többé kiengesztelni diktátorokat és despotákat partjai közelében e féltekén” – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Bolton szerint az amerikai külügyminisztérium még ma több mint két tucat, a kubai katonai vagy hírszerző szolgálatok tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló vállalattal bővíti a listát azokról, amelyekkel az amerikai állampolgároknak tilos pénzügyi tranzakciót folytatniuk.

Bolton egyúttal közölte, hogy az Egyesült Államok „továbbra is határozottan a kubai nép oldalán fog állni, és osztozik törekvésében egy valós demokratikus változás iránt”.

Venezuelát illetően Bolton elmondta: a Donald Trump amerikai elnök által aláírt rendelet új és szigorú szankciókat vezet be megakadályozandó, hogy amerikai állampolgárok „a venezuelai arannyal folytatott tisztességtelen és csalárd kereskedelembe keveredjenek”.

Nicaraguát illetően Bolton nem jelentett be konkrét intézkedéseket, de jelezte, hogy amíg nem lesznek szabad választások, és nem áll helyre a demokrácia a közép-amerikai országban, Daniel Ortega nicaraguai elnök kormánya érezni fogja az amerikai szankciók teljes súlyát.

Bár Bolton beszédének nagy része a zsarnokság hármasáról szólt, amely – mint fogalmazott – nem tart örökké, beszélt arról is, hogy szorosabbra akarják fűzni a kötelékeket, és el akarják mélyíteni a kapcsolatot a régió számos felelős kormányával.

Az Egyesült Államok örül, hogy olyan nemzetek partnere lehet, mint Mexikó, Kolumbia, Brazília, Argentína

– fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik