Nagyvilág

Ökológiai katasztrófát okozhatnak a temetői gyertyák

Évente mintegy 16 millió gyertyával díszítik fel a temetőkben lévő sírokat Szlovéniában, ezzel az ország globálisan a harmadik legnagyobb gyertyafelhasználó, a halottak előtt tisztelgő hagyomány azonban ökológiai katasztrófát idézhet elő a környezetvédelmi tárca szerint.

A szlovénok oly sok temetői gyertyát használnak fel, hogy a hulladék-feldolgozók képtelenek feldolgozni azokat, különösen az után, hogy a temetői gyertyákra, fényekre szakosodott két üzem egyike tavaly leégett.

A környezetvédelmi tárca adatai szerint jelenleg mintegy 950 tonna gyertyahulladék gyűlt össze a hulladéktároló helyeken. Mivel közeleg mindenszentek ünnepe, ez a mennyiség az év végére 1500 tonnára nőhet.A gyertyahulladék és a hulladéktárolókban felgyülemlett csomagolóanyag-hulladék problémájának megoldására a minisztérium rendkívüli intézkedéseket hozott, egy sürgősségi törvényt alkotott a hulladékgazdálkodásról, amely lehetővé teszi, hogy fizessen a felgyülemlett hulladék hasznosítása után.

A hulladéktároló helyeken felgyűlt gyertyák környezeti kockázatokat jelentenek. Egy estleges tűz martalékává válva több károsanyagot bocsátanának ki a levegőbe, és hőségben megolvadna és a talajba szivárogna gyertyákban lévő parafin.

A probléma megoldását sokan abban látják, hogy az emberekben tudatosítani kell, hogy a műanyag temetői gyertyák helyett használjanak temetői lámpásokat, elektromos gyertyákat és más eszközöket a halottakra való emlékezéshez.

(MTI, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/EPA/Morgan Sette)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik