Nagyvilág

Románia főellenségei: Moszkva és Budapest

A világ vezető politikusai közül a francia elnök és a német kancellár a legnépszerűbb.

A romániaiak Amerika-pártiak, Európában főleg Németországra támaszkodnának és leginkább Oroszországot és Magyarországot tartják ellenségesnek – idéz a Maszol.ro egy közvélemény-kutatást.

Az Avantgarde októberi felmérésében arra kereste a választ, mely országok Románia legnagyobb ellenségei, barátai.

A legtöbben (37%) azt szeretnék, ha Románia az Amerikai Egyesült Államokkal fűzné szorosabbra kapcsolatát. 25 százalék választotta Németországot, a hagyományos baráti Franciaország csak harmadik lett (11%). 9-9 százalék szorosabb kapcsolatot szeretne Kínával, Oroszországgal, 7 százalék Nagy-Britanniával.

Európában 45 százalék a németeket, 29 százalék a franciákat, 16 százalék, 7 százalék az oroszokat, 2 százalék az olaszokat szeretné  Románia legfőbb szövetségesének.

A kérdésre, hogy melyik állam a legnagyobb ellensége Románia érdekeinek, 31 százalék Oroszországot, 9 százalék Magyarországot, 5 százalék az Egyesült Államokat, 4-4 százalék Franciaországot, illetve Németországot jelölte meg.

Oroszországgal 47 százalék javítana a viszonyon, 27 százalék nem változtatna a kétoldalú kapcsolatokon, 24 százalék még inkább el akar távolodni a Vlagyimir Putyin által vezetett Oroszországtól.

53 százalék szeretné, ha a NATO fenntartaná katonai jelenlétét, 33 százalék még több NATO-katonát szeretne, 14 százalék csökkentené a szövetség jelenlétét. Az amerikai rakétaelhárító rendszert 59 százalék üdvözli, csak 20 százaléka tartja biztonsági kockázatnak.

A világ vezető politikusai közül a francia elnök és a német kancellár a legnépszerűbb. 

Emmanuel Macron 38, Angela Merkel 37 százalékot kapott, harmadik lett Donald Trump (29%), akit az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker követ.

Oroszország és Magyarország elutasítása dacára Vlagyimir Putyinra és Orbán Viktorra 18, illetve 17 százalék igent mondott.

Illusztráció: Bukaresti szavazóhelyiség október 6-án, a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról rendezett romániai népszavazás első napján. (MTI/EPA/Robert Ghement)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik