Nagyvilág

Verhofstadt: Nem migrációs, hanem politikai válságban élünk

Azt szeretném, hogy Európának legyen egy jól szabályozott és megbízható bevándorlási rendszere, ami egyben tisztességes is, és a nemzetközi jog alapjain áll: akinek szüksége van nemzetközi védelemre, az kaphassa is meg. Ugyanakkor mindenkit, aki nem jogosult védelemre, vissza kell küldenünk,

ezt mondta az Indexnek Guy Verhofstadt,  az Európai Parlament liberális frakciójának, az ALDE-nak a vezetője.

Az Orbán Viktort gyakran kritikával illető politikus szerint a magyar miniszterelnök hiába tagadja, az országok közötti vándorlás az emberi természet része és ezt Magyarország saját története is megmutatta.

Viszont az is világos, hogy az EU országai egyenként nem tudják kezelni ezt az ügyet.

Verhofstadt úgy véli, hogy az EU leghangosabb kritikusai közül sokan ugyanazok az emberek, akik nem nagyon akarnak hozzátenni semmit a megoldáshoz.

[Nem] migrációs válságban élünk. Egy politikai válságban élünk, amelyik a migránsokon élősködik.

Az egy mese, hogy az EU ne akarná megelőzni a migrációt, tette hozzá a politikus. Ezt azzal támasztotta alá, hogy az unió eurómilliárdokat fizetett Törökországnak, hogy elejét vegye az illegális bevándorlásnak és részben fedezte a Törökország és Szíria közötti határkerítés költségeit.

Az EU letárgyalt egy sor visszaküldési egyezményt több országgal a világ minden tájáról, hogy visszavegyék a illegális bevándorlókat, akik tőlük indultak útnak. Sok tekintetben az az igazság, hogy Donald Trump csak álmodozik róla, hogy egy nap ilyen keményen tudjon föllépni.

Ezen felül az Európai Bizottság egy 10 ezer fős uniós határvédelmi erő ötletével is előállt, de ezt többek között Orbán Viktor is elutasítja.

A migráció megállítása (…) azt is jelenti, hogy a gyökerénél kezeljük a bevándorlási problémát, vagyis mindent elkövetünk, hogy hozzásegítsük az embereket egy jobb élethez azokban az országokban, ahol születtek, azzal, hogy lehetőségeket kínálunk nekik az otthoni életre.

Kiemelt kép: Europress/HERBERT PFARRHOFER/APA-PictureDesk via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik