Nagyvilág

Kényszermunkára erőltetett koreai munkásoknak kell kárpótlást fizetnie egy japán cégnek

Kárpótlást kell fizetnie a második világháború idején, a Japán által megszállt Koreában kényszermunkára kényszerített négy koreai férfi részére a japán Nippon Steel and Sumitomo Metal Corp. vállalatnak – döntött kedden a dél-koreai legfelsőbb bíróság. A japán külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a bírósági döntést.

A legfelsőbb bíróság 100 millió won (24,9 millió forint) megfizetésére ítélte a japán céget mind a négy felperes részére.

A bíróság több éven át húzódó tárgyalás után meghozott döntése értelmében a diplomáciai kapcsolatokat rendező, 1965-ben megkötött egyezmény ellenére fennmaradt a volt kényszermunkásoknak a kárpótláshoz való joga.

A négy idős férfi 2005-ben perelte be a japán fémipari vállalatot, miután egy hasonló pert elveszített Japánban. Az oszakai főbíróság úgy döntött, hogy a Nippon Steel és a Sumitomo Metal Industries 2012-ben történt egyesülésével létrejött új vállalat nem felelős a volt cégek pénzügyi kötelezettségeiért.

Japán 1910 és 1945 között tartotta megszállva Koreát.

Kanó Taró japán külügyminiszter kedden „igen sajnálatosnak és teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a dél-koreai bírósági döntést. Közleményében leszögezte, hogy a japán kormány „minden lehetőséget” megfontol, így nemzetközi bíróság elé viszi a kérdést, ha Dél-Korea nem tesz haladéktalanul megfelelő lépést.

Kanó a külügyminisztériumba kérette a dél-koreai nagykövetet, hogy tiltakozó jegyzéket nyújtson át neki. A negyedórás találkozó elején nem fogott kezet a nagykövettel.

A dél-koreai kormány óvatosan reagált a döntésre. Noh Kiu Duk külügyi szóvivő csak annyit mondott, hogy a kormány az illetékes miniszterek tanácskozása után ismerteti álláspontját az ítéletről.

A szóvivő a japán reagálás kapcsán közölte, hogy a kormány „több lehetőséget” is vizsgál. Fontosnak nevezte, hogy mindkét fél tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy csökkentsék az ítéletnek a kétoldalú kapcsolatokra gyakorolt kedvezőtlen hatását.

A két ország között az 1965-ös egyezmény ellenére több kérdésben is heves vita van, egyebek között a háború idején szexrabszolgaságra kényszerített koreai nők ügyében, ami megnehezíti az észak-koreai nukleáris fenyegetés kezelésére irányuló japán-koreai-amerikai együttműködés erősítését – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Kiemelt kép: Kanó Taró (JIJI PRESS / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik