Nagyvilág

Pittsburghi lövöldözés: négy percen múlt egy magyar holokauszttúlélő élete

Ahogy korábban megírtuk,  tizenegy ember meghalt, hatan pedig megsebesültek abban a támadásban, amely szombaton történt az egyik pittsburghi zsinagógában. A hatóságok azonosították a lövöldözés elkövetőjét: Robert Bowers a negyvenes éveiben jár. A férfi egy csecsemő névadó ünnepségén nyitott tüzet az Élet Fája zsinagógában, a pennsylvaniai Pittsburghben. –Minden zsidónak meg kell halnia!” – kiáltotta a támadó, aki egy AR-15-ös gépkarabéllyal és két kézifegyverrel volt felszerelkezve.

A 80 éves Judah Samet szombaton reggel 9 óra 49 perckor parkolt le a zsinagóga előtt, mindössze négy percet késett a háromnegyed tízkor kezdődő ünnepségről. Amint megállt az autójával, valaki kopogott az ablakán, majd közölte vele, hogy távozzon a helyszínről, mert lövöldözés van az épületben.

Amikor szóltak neki, megfordult, és azt látta, hogy az autója másik oldalán egy rendőr egy fal mögötti fedezéket keresve lő, majd meglátta a gyilkost is, aki a rendőrre tüzelt – számolt be az esetről az Index.

Samet az Élet Fája egyik vezetője volt Pittsburghben, 40 éven keresztül a kórus tagja volt, így mint mondta, mindenkit ismert, akit aznap lelőtt Robert Bowers. Samet egy hatgyerekes debreceni családba született 1938-ban, ortodox zsidó szüleinek egy kötőgyára volt. Egy Auschwitzba tartó vonatra tették őket a nácik, de szlovák partizánok felrobbantották a síneket, így a szerelvény Bergen-Belsenbe ment.

Samet édesanyja a Gestapónak tolmácsolt, ezért nem ölték meg azonnal, például amikor vizet kért. Amikor neki tályogos lett a feje, az orvos fájdalomcsillapítás nélkül tisztította ki, így ott, a koponyája hátsó részén a feje azóta is deformált.

A háború végének közeledtével 2500 fogolynak felajánlották, hogy felszállhatnak egy vonatra, az anya pedig úgy döntött, hogy megkockáztatja, hiszen a táborban csak a biztos halál vár rájuk. A vonat végül Berlinbe ment, ahol az amerikaiak megmentették őket. Samet apja néhány héttel később tífuszban meghalt, ezután Izraelbe költöztek, ahol árvaházban lakott, mert az anyja nem tudott gondoskodni róla.

1961-ben Kanadába, majd New Yorkba költözött, ahol találkozott leendő feleségével, összeházasodtak, később pedig Pittsburghbe költöztek, egy lányuk született. Samet egy ékszerbolt tulajdonosaként dolgozik.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Brendan Smialowski / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik