Nagyvilág

Macron: Méltóságteljesnek tartom Merkel döntését

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn rendkívül tiszteletre méltónak nevezte Angela Merkel német kancellár döntését, hogy fokozatosan visszavonul a politikából.

Merkel hétfőn berlini sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem indul ismét pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson. A kormányfői tisztségről azonban nem mond le, de a jelenlegi, 2021-ig szóló lesz az utolsó kancellári ciklusa.

A Merkel-korszak vége mindent megváltoztathat
Felborulhat az elmúlt hetven év német politikai rendszere, Merkel a pártja éléről távozik, de 2021-ig kancellár maradna. Ez azonban már nem csak rajta múlik.

Ez az ő döntése, rendkívül tiszteletre méltónak és rendkívül méltóságteljesnek tartom

– hangsúlyozta a francia államfő az Elysée palotában tartott sajtótájékoztatóján. Macron kiemelte a német kancellár szilárd elkötelezettségét az európai értékek melllett, továbbá, hogy – mint fogalmazott – eddig is nagy bátorsággal vezette országát.

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter nyilatkozatban méltatta a német kancellár fontos szerepét az Európai Unió stabilizálásában, és támogatásáról biztosította Angela Merkelt hivatali ideje fennmaradó részére.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Ozan Kose

Ajánlott videó

Olvasói sztorik