Nagyvilág

Kampány indul az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége ellen

Az ENSZ #TruthNeverDies címmel új kampányt indít november 2-án, az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem nemzetközi napján. Céljuk felhívni a figyelmet az újságírók ellen elkövetett, büntetlenül maradt bűncselekmények egyre növekvő számára, üzenetük pedig az, hogy az igazságot nem lehet újságírók meggyilkolásával elhallgattatni, mert az továbbra is a nyilvánosság reflektorfényében marad.

Miért fontos ez a kampány?

Világszerte egyre nő az újságírók ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. Ezek megrendítik a média szerepét, lehetőséget teremtenek kormányzati hatalommal való visszaélésre, a sajtószabadság rombolására, és korlátozzák az információhoz való hozzájutás jogának szabad érvényesítését. Ezek a bűntettek ma minden korábbinál több országban maradnak következmény nélkül.

A támadások és gyilkosságok elkövetőinek nagy többsége soha nem kerül bíróság elé, egy újságíró meggyilkolása tízből kilenc esetben büntetlenül marad. Ez egy erőszakon és félelmen alapuló rendszert teremt, amely védelmezi és bátorítja a bűnelkövetőket, és aláássa az újságírás szerepét a társadalomban. A nemzetközi közösségnek cselekednie kell minden lehetséges eszközt megragadva annak érdekében, hogy felfedjük az igazságot az újságírók elleni támadások és gyilkosságok elkövetőiről.

Mi a helyzet jelenleg?

A Bizottság az Újságírók Védelmére (Committee to Protect Journalists) közlése szerint idén eddig legalább 45 újságírót gyilkoltak meg világszerte a munkájuk miatt. Ez a szám meghaladja a tavalyit, bár nem tartalmaz 17 olyan esetet, amelyekben a motivációt nem sikerült bizonyítani. A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) adatai szerint a 2018-as adatok még ennél is rosszabbak:

jelentésük szerint több újságírót gyilkoltak meg munkájuk miatt 2018 első kilenc hónapjában, mint 2017-ben összesen.A sajtóellenes retorika ugyan nem köthető közvetlenül az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok növekvő számához, de elemzők szerint olyan környezetet teremt, amely elősegíti az ilyen motivációjú emberöléseket. A WAN-IFRA nemrégiben nyilatkozatban ítélte el az újságírók elleni bűntettek büntetlenségének egyre terjedő kultúráját, amelyről szaúdi tisztségviselők úgy gondolták, hogy védelmezni fogja őket.

Ám ha bebizonyosodik, hogy egy kormányzattal szemben kritikus újságíró államilag jóváhagyott gyilkosság áldozata lett idegen földön, a nemzetközi közösség köteles ezt egyetemesen elítélni, és őszinte elkötelezettséggel, aktívan támogatni az újságírók biztonságos munkavégzésére irányuló erőfeszítéseket világszerte.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik