Nagyvilág

Ferenc pápa szerint be kell vonni a melegeket az egyház életébe

„Az új generációk sokarcú világa belépett a püspökök közé, az egyháznak ismernie kell az őt körülvevő valóságot” – mondta Ferenc pápa a fiatalokról szóló vatikáni szinódus lezárása után vasárnap délben a Hvg.hu beszámolója szerint. A katolikus egyházfő a Szent Péter Bazilikában tartott misével zárta le a XV. rendes szinódust, azaz a püspökök gyűlését,a melynek ezúttal központi témáját az egyháznak a fiatalokkal kapcsolatos viszonya jelentette. A pápa elmondta, haz a háros hetes esemény során az egyházi vezetők megpróbálták „a valóságot olvasni, korunk jeleit megragadni”. A pápa a mai fiatalokat érintő kihívások között a digitális világot, a migráció jelenségét, a testiség és a szexualitás érzékelését, a háborúk és erőszak drámáját említette. Kijelentette: szerinte a fiatalok szinódusának eredményei máris érezhetők.

A szinódus zárójelentését szombat este közölte a Vatikán. A dokumentum többek között a nők egyházi szerepének kiterjesztését, a melegek egyházi életbe való bevonását és a szexuális visszaélésekkel szembeni erélyesebb fellépést szorgalmazza és élesen kitér az egyházat megrázó pedofil botrányok orvoslására is. 

Ferenc pápa vasárnapi beszédében embertelen erőszakos cselekedetnek nevezte és élesen elítélte az egyesült államokbeli Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton történt, tizenegy életet követelő lövöldözést.

(Forrás: Hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik