Nagyvilág

A CDU és az SPD is sok támogatót veszíthetett Hessenben

Az exit poll felmérések adatai alapján a szövetségi szinten nagykoalícióban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is sokat veszített támogatásából a Hessenben vasárnap tartott tartományi választásokon.

Az ARD német közszolgálati televízió által készített felmérés alapján a CDU a voksok 28 százalékát szerezte meg, az SPD pedig a szavazatok 20 százalékát kapta, ami mindkét párt esetén több mint 10 százalékponttal alacsonyabb az öt évvel ezelőtti választási eredményhez képest. A tartományi szinten a CDU-val koalícióban kormányzó Zöldek a voksok 19,5 százalékát kapták, ami a párt számára rekordot jelent Hessenben.

Az eddig a tartományi parlamenten kívüli, a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) a voksok 12 százalékát szerezhette meg, ami jelentős erősödés.

A Spiegel Online közli a ZDF csatorna exit pollját is, amely szerint az Angela Merkel vezette CDU és koalíciós partnere az SPD százalékot egyaránt 11-11 száazlékot veszített a korábbi támogatottságából. Szerintük a Zöldek 20, az AfD pedig 13 százalékra jött fel. Mindez azt jelenti, hogy a német nagykoalíciót alkotó CDU és SPD jelentősen gyengült ugyan, de valószínűleg nem lehet nélkülük tartományi kormányt alakítani. A CDU esetleges kormányon kívül kerülése jelentősen gyengítené Angela Merkel pozíciót is pártja decmberi elnökválasztásán, ami akár a kancellár bukásához is vezethet.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a CDU mégis megkerülhetetlen lesz a kormányalakításkor, az MTI szerint az exit pollok ismeretében az újrázásra készül Volker Bouffier jelenlegi CDU-miniszterelnök is.

Nyitókép: Tarek Al-Wazir, a német Zöldek párt listavezetõje és felesége, Bushra Barakat voksol a hesseni tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson Offenbachban 2018. október 28-án. MTI/EPA/Armando Babani

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik