Nagyvilág

Áram ütött agyon hét elefántot

Áramütés pusztított el legalább hét vadon élő elefántot a kelet-indiai Orisza állam Denkanal Szadar faluja melletti erdős területen, amikor egy lelógó villanyvezetékbe ütköztek – közölte a helyi erdészeti hivatal szombaton. Az elefántcsorda péntek éjjel haladt át a területen, amikor a vezetékhez érhettek – mondta el Dzsitendranath Dasz vadvédelmi szakember.

A vadak tetemeit falubeliek találták meg. Az elefántok valószínűleg élelem után kutatva hagyták el az élőhelyüket – tette hozzá. Az erdőirtás, az orvvadászat és a falvak terjeszkedése egyre szűkebb élőhelyet hagy a nagyjából 26 ezer vadon élő indiai elefántnak, ezért gyakran elkóborolnak rezervátumaikból.

Rendszeresen ütik el őket vonatok, amikor sínekre tévednek, áramütés éri őket a vezetékekből vagy emberek ölik meg őket, amikor összetűzésbe kerülnek velük.

2010 óta legalább 300 elefánt pusztult el balesetben – többek között áramütésben – az államban a Gadzsa Bandhu elefántvédő szervezet adatai alapján. Biszvadzsit Mohanti állatvédő aktivista a Hindustan Timesnak elmondta, már többször szóltak az erdészetnek, hogy Denkanal környékén nagyjából 200 helyen lógnak a nagy feszültségű vezetékek, amelyek veszélyeztetik az elefántok életét, ám eddig semmi nem történt a megjavításukra.

(MTI, fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik