Nagyvilág

Putyin újra találkozna Trumppal

Javaslatot tett egy Donald Trump amerikai elnökkel november 11-én Párizsban megtartandó újabb személyes megbeszélésre Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor kedden a moszkvai Kremlben fogadta John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót. Bolton erre reagálva kijelentette, hogy Trump örömmel találkozna Putyinnal. A francia fővárosban november 11-én számos állam vezetője részt vesz majd az első világháborút lezáró fegyvernyugvás 100. évfordulóján megtartandó megemlékezéseken.

Putyin meglepetését fejezte ki azokkal a barátságtalan lépésekkel kapcsolatban, amelyeket az Egyesült Államok Oroszországgal szemben tett a Trumppal júliusban Helsinkiben lefolytatott kétoldalú csúcstalálkozó után. „Mi meg gyakorlatilag nem is válaszolunk az önök egyetlen lépésére sem. És ez csak folytatódik és folytatódik” – mondta a média jelenlétében az amerikai külügyminiszternek.

Putyin megjegyezte, hogy a kétoldalú kereskedelem az amerikai szankciók ellenére is nő, a bővülés mértéke tavaly 16, idén pedig 8 százalék volt. Az elnök szerint nőttek a beruházások is, méghozzá az Egyesült Államokban kétszer annyi orosz befektetést hajtottak végre, mint amennyi amerikait Oroszországban.

A találkozón Putyin javaslatára a stratégiai stabilitás és a leszerelés kérdéseiről – egyebek között a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló megállapodásról, a hadászati nukleáris fegyverek csökkentéséről megkötött Start-3 egyezményről és a rakétavédelem egyes elemeinek világűrbeli állomásoztatásáról –, valamint a regionális konfliktusokról esett szó.

A RIA Novosztyi hírügynökség forrása szerint az amerikai választásokba való orosz beavatkozás ügye csak azért merült fel a tárgyalásokon, hogy a témát „kipipálják.”

Fotó: AFP / SPUTNIK / Aleksey Nikolskyi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik