Nagyvilág
BERLIN, GERMANY - OCTOBER 19: Czech Foreign Minister Tomas Petricek and German Foreign Minister Heiko Maas (not seen) hold a joint press conference after their meeting in Berlin, Germany on October 19, 2018.  Abdulhamid Hosbas  / Anadolu Agency

Cseh külügyminiszter: Nem fogok szemet hunyni a Magyarországban zajló folyamatok felett

24.hu
24.hu

2018. 10. 23. 12:41

Tomás Petrícek új cseh külügyminiszter szerint a liberális demokrácia megkérdőjelezése nem csak Közép-Európára jellemző, ezért védelmének közös feladatnak kellene lennie.

A liberális demokrácia megkérdőjelezésének nem éppen kedvező irányzata számos országban, és nem csak Közép-Európában, látható. Úgy vélem, hogy a liberális demokrácia védelmének közös feladatnak kellene lennie

– nyilatkozta Petrícek abban az interjúban, amelyet a Respekt című liberális cseh politikai hetilap közölt most megjelent számában.

A cseh diplomácia vezetője erről akkor beszélt, amikor a riporter az Európai Parlamentben elfogadott Magyarországot bíráló határozattal kapcsolatban faggatta. Petrícek azt  mondta, hogy ő a szavazáskor nagy valószínűséggel tartózkodott volna. A politikus úgy vélekedett, hogy szükség volt a vitára Magyarországgal kapcsolatban a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról, azonban a szankciós folyamat megindítására való felszólítás az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt nem kellett volna.

Ez csak indulatokat vált ki

– mondta Petrícek.

A miniszter szerint a visegrádi csoportnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) most is megvan a maga jelentősége. Ez egy érdekkoalíció, amely segít érvényesíteni témáinkat  és prioritásainkat az Európai Unióban – tette hozzá.

Tomás Petrícek úgy gondolja, hogy Csehország Közép-Európában a nyugodt erő szerepét játszhatná el szomszédai irányában.

Arra válaszolva, mire is gondol pontosan, a miniszter kifejtette:

beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen. Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, s a jelzett témákat meg akarom nyitni.

A riporter felvetésére, milyen cseh politikai fog érvényesülni Magyarországgal kapcsolatban , amikor Andrej Babis miniszterelnök és a külügyminiszter véleménye eltér egymástól, Peterícek felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország elleni szankciós eljárás megindításáról az Európai Tanács dönt, ahol a kormányfők vannak jelen.

A tanácskozásra való felhatalmazást azonban a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium részt veszünk ennek az előkészítésében. Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról és, ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett

– jelentette ki az Respektben megjelent interjúban az új cseh külügyminiszter.

(kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.