Nagyvilág
BERLIN, GERMANY - OCTOBER 19: Czech Foreign Minister Tomas Petricek and German Foreign Minister Heiko Maas (not seen) hold a joint press conference after their meeting in Berlin, Germany on October 19, 2018.  Abdulhamid Hosbas  / Anadolu Agency

Cseh külügyminiszter: Nem fogok szemet hunyni a Magyarországban zajló folyamatok felett

24.hu
24.hu

2018. 10. 23. 12:41

Tomás Petrícek új cseh külügyminiszter szerint a liberális demokrácia megkérdőjelezése nem csak Közép-Európára jellemző, ezért védelmének közös feladatnak kellene lennie.

A liberális demokrácia megkérdőjelezésének nem éppen kedvező irányzata számos országban, és nem csak Közép-Európában, látható. Úgy vélem, hogy a liberális demokrácia védelmének közös feladatnak kellene lennie

– nyilatkozta Petrícek abban az interjúban, amelyet a Respekt című liberális cseh politikai hetilap közölt most megjelent számában.

A cseh diplomácia vezetője erről akkor beszélt, amikor a riporter az Európai Parlamentben elfogadott Magyarországot bíráló határozattal kapcsolatban faggatta. Petrícek azt  mondta, hogy ő a szavazáskor nagy valószínűséggel tartózkodott volna. A politikus úgy vélekedett, hogy szükség volt a vitára Magyarországgal kapcsolatban a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról, azonban a szankciós folyamat megindítására való felszólítás az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt nem kellett volna.

Ez csak indulatokat vált ki

– mondta Petrícek.

A miniszter szerint a visegrádi csoportnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) most is megvan a maga jelentősége. Ez egy érdekkoalíció, amely segít érvényesíteni témáinkat  és prioritásainkat az Európai Unióban – tette hozzá.

Tomás Petrícek úgy gondolja, hogy Csehország Közép-Európában a nyugodt erő szerepét játszhatná el szomszédai irányában.

Arra válaszolva, mire is gondol pontosan, a miniszter kifejtette:

beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen. Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, s a jelzett témákat meg akarom nyitni.

A riporter felvetésére, milyen cseh politikai fog érvényesülni Magyarországgal kapcsolatban , amikor Andrej Babis miniszterelnök és a külügyminiszter véleménye eltér egymástól, Peterícek felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország elleni szankciós eljárás megindításáról az Európai Tanács dönt, ahol a kormányfők vannak jelen.

A tanácskozásra való felhatalmazást azonban a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium részt veszünk ennek az előkészítésében. Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról és, ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett

– jelentette ki az Respektben megjelent interjúban az új cseh külügyminiszter.

(kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Asian guy pulling warm pant, concept of sexuality problem or weight loosing

Mi okozza a reggeli merevedést?

Kommentek

Budapest, 2014. október 9.
Korda György és a képen nem látható Balázs Klári énekel a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának rendezvényén Budapesten, a Sas utcában 2014. október 9-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.