Nagyvilág

Rábukkantak a világ legrégibb hajóroncsára

Régészek szerint megtalálták a világ legrégibb ép hajóroncsát, amely több mint 2400 éve fekszik a Fekete-tenger fenekén.

A 23 méter hosszúságú roncs a tudósok szerint ókori görög eredetű, és a mélység oxigénhiánya miatt maradhatott meg ilyen hosszú ideig viszonylag ép állapotban, árboccal, kormánnyal, evezős padokkal.

„Ez a hajó túlélte a klasszikus világot 2 km-es mélységben a víz alatt, ez olyasmi, amit sosem hittem volna” – idézi a Guardian Jon Adams professzort, a kutatás vezetőjét.

A tudósok úgy vélik, a most felfedezett roncs egy olyan típusú kereskedelmi hajó volt, amelyet korábban csak ókori görög kerámiák oldalán, mint például a British Museum „szirén vázáján” lehetett látni. A hajóval körülbelül egyidős műtárgy egy hasonló hajót ábrázol, amelynek fedélzetén Odüsszeusz éppen próbál ellenállni a szirének énekének.

A három éve tartó projekt során a régészek több mint hatvan hajóroncsot találtak a Fekete-tenger mélyén, a római kereskedőhajóktól kezdve a 17. századi kalózhajókig szinte minden korszakból.

A nemzetközi csapat munkájáról egy kétórás dokumentumfilm is készült, amelyet kedden mutatnak be a British Museumban.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik