Nagyvilág

Trump megdicsérte a politikust, aki megtámadta a The Guardian újságíróját

Donald Trump amerikai elnök dicsérte Greg Gianforte montanai republikánus képviselőt, aki tavaly egy birkózásból ismert mozdulattal földre vitte a The Guardian című brit napilap újságíróját, Ben Jacobsot.

Trump egy csütörtöki missoulai kampánygyűlésen „Montana egyik hihetetlen vezetőjének” és „a kongresszus egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő alakjának” nevezte Gianfortét. „Egyébként pedig sohase keveredjetek verekedésbe vele” – élcelődött Trump.

Egy olyan pasas, aki képes földhöz vágni egy másikat, kedvemre való fickó – tette hozzá az éljenző és nevető tömeg előtt az amerikai elnök.

Hozzátette: „Remek férfi, keménylegény”.

Az elnök felidézte, hogy éppen Rómában tartózkodott, amikor hallotta Gianforte esetét az újságíróval. „Azt gondoltam magamban: ez szörnyű. El fogja veszíteni a választást” – emlékezett vissza Trump. „Aztán azt mondtam: álljunk csak meg egy percre. Elég jól ismerem Montanát. Úgy gondolom, hogy még hasznára válhat az ügy. És így is lett” – folytatta.

A tettlegesség egy nappal egy helyi rendkívüli választás előtt történt. Gianforte a belügyminisztérium élére kinevezett Ryan Zinke helyét szerezte meg a képviselőházban.

A Jacobs elleni támadás ügye bíróság elé került, és a politikust 385 dolláros (mintegy 110 ezer forintos) pénzbírság megfizetésére, 40 óra közmunkára és 20 óra indulatkezelési tanácsadásra kötelezték. Gianforte bocsánatot kért viselkedéséért, és 50 ezer dollárt adományozott a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezetnek.

Trump még egyszer visszatért az ügyre kampánybeszédében, amikor felidézte, hogy Joe Biden korábbi alelnök azt mondta neki: kegyetlenül megverné, ha középiskolában lennének. Az elnök azt válaszolta: „gyorsabban a földön lenne, mintha Greg ugrott volna neki”.

Trump azért látogatott Montanába, hogy Gianforte mellett kampányoljon a novemberi félidős választások véghajrájában. A képviselő ellenfele Kathleen Williams lesz. A Guardian amerikai főszerkesztője, John Mulholland bírálta az elnök szavait, amelyek szerinte sértik az alkotmány szólás- és sajtószabadságot védő első kiegészítését.

Kiemelt kép: (MTI/EPA/David Maxwell)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik