Nagyvilág

Megdöbbentő dolog történik ezekkel a képekkel, ha követ három egyszerű utasítást

Nézegetett már úgy egy régi, fekete-fehér fotót, hogy közben arra gondolt, milyen jó lenne színesben, élettelin látni? Matt Loughrey, a 40 éves ír művész, a My Colourful Past (Az én színes múltam) című projektjében valóra váltja a kívánságot – írja a Daily Mail.

Fotó: News Dog Media

A sorozat fotónegatívjainak van egy trükkjük. Középtájon mindegyiken van egy fehér pont. Úgy 20 centiről, nagyjából 20 másodpercen át fókuszáljon arra a pontra, majd nézzen egy fehér falfelületre, vagy mondjuk a plafonra és kezdjen el pislogni. Aztán nézzen vissza a képre. Látja már a színeket?

Fotó: News Dog Media

Loughrey úgy éri el ezt a hatást, hogy vesz egy régi monokróm képet, aprólékos munkával, egy speciális szoftver segítségével kiszínezi őket, majd elkészíti a negatívjaikat.

Amíg a képekre fókuszálunk, túlterhelődnek a szemben a színérzékelésért felelős sejtek. Egy kis idő után ezek a sejtek csak gyenge jelekkel üzenik meg az agynak, hogy éppen milyen színeket nézünk. Ez olyan, mintha elnémítanánk a színeket, ezért amikor aztán egy fehér felületre nézünk, az agy megpróbál kompenzálni, ezért látjuk a színeket, miután visszanézünk a fotóra

– magyarázza a művész.

További képeket IDE kattintva talál, a Daily Mail oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik