Nagyvilág

A Márvány-tenger partján is keresik az eltűnt szaúdi újságíró földi maradványait

A török rendőrség az Isztambul külterületén lévő egyik erdőben, valamint a Márvány-tenger partján fekvő egyik városban kutat a vélhetően meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi földi maradványai után – mondták a Reutersnek pénteken török tisztségviselők.

A hírügynökségi tudósítás szerint a török hatóságok „földrajzilag bővítették” a nyomozás körét, miután a hírek szerint a szaúdi főkonzulátus hétfő éjszakai átvizsgálása során bizonyító erejű anyagminták is előkerültek, s így a főkonzuli rezidencia mellett a külképviseletet is átvizsgálják még. 

A rendőrség most megpróbálja rekonstruálni azoknak az autóknak a mozgását, amelyek október 2-án (azon a napon, amikor Hasogdzsit utoljára látták) hagyták el Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát, különösen azt, hogy milyen helyeken álltak meg ezek a gépkocsik.

Az egyik török tisztségviselő beszámolt a hírügynökségnek arról, hogy a nyomozók gyanúja szerint a tettesek részben a Márvány-tenger partján fekvő Yalovában és az Isztambul egyik külterületi zöldövezetének számító Belgrádi erdőben rejthették el a szaúdi ellenzéki újságíró földi maradványait.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement a főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt egyelőre nem ismerte be.

Közben az ENSZ égisze alatt folytatandó vizsgálatot javasolt csütörtökön New Yorkban több jogvédő szervezet, hogy tisztázni lehessen Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró titokzatos eltűnésének és esetleges halálának körülményeit.

A világszervezet székhelyén tartott közös sajtóértekezleten az Amnesty International (AI), a Human Rights Watch (HRW), a Riporterek Határok Nélkül (RSF), valamint a Bizottság az Újságírók Védelmére képviselői szükségesnek tartották az eset kivizsgálásának nemzetközi szintre emelését.

Törökországnak felhívást kellene intéznie az ENSZ-hez, hogy indítson hitelt érdemlő és átlátható vizsgálatot

– mondta Robert Mahoney, a Bizottság az Újságírók Védelmére egyik vezető tisztségviselője.

A négy szervezet szerint a világszervezet bevonása a legjobb biztosíték lenne arra, hogy meghiúsítsák a Szaúd-Arábiát „felmenteni akaró” kísérleteket vagy azokat a próbálkozásokat, hogy a történteket a szőnyeg alá söpörjék csupán a Rijádhoz fűződő, jövedelmező üzleti kapcsolatok fenntartása érdekében. „Csupán az ENSZ-nek van megfelelő hitele és függetlensége ahhoz, hogy felfedje, kik a felelősök az újságíró rejtélyes eltűnéséért” – állapította meg Louis Charbonneau, a HRW igazgatója. Christophe Deloir, az RSF képviseletében az „utóbbi évek legsokkolóbb és legszélsőségesebb esetének” nevezte a történteket.

Ha a szaúdi kormánynak nincs köze a Dzsamál Hasogdzsival történtekhez, akkor neki van a legtöbb nyernivalója az ENSZ pártatlan vizsgálatából

– mondta Sherine Tadros  az Amnesty Internationak részéről.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: Antonuio Guterres ENSZ-főtitkár akkor karolhatja fel a nemzetközi vizsgálat ügyét, ha abban minden érdekelt fél egyetért. Az AFP egy nevének elhallgatását kérő török diplomatát idézett, aki szerint nincs szükség jelen pillanatban az ENSZ bevonására, mivel szerinte a világszervezet nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, ellentétben a török rendőrséggel és igazságszolgáltatással, amely már nagyban nyomoz az ügyben.

Kiemelt kép: Atilgan Ozdil / Anadolu Agency /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik