Nagyvilág

Luxusingatlanokat vett az ukrán maffia Budapesten

Összesen legalább egymilliárd forintért vásárolt ingatlanokat az ukrán maffia Budapest XII. kerületében, de ez az önkormányzatnak nem tűnt fel — írta meg a Napi.hu. Korábban a BBC oknyomozó újságírói a Paradise Papers nevű offshore-kiszivárogtatás kapcsán derítették fel, hogy az ukrán maffia több, London belvárosában található, luxusingatlanra is rátette a kezét.

A lap szerint a méregdrága lakásokba tömérdek pénzt fektető odesszai bűnözők a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején kezdték el felhalmozni vagyonukat, amikor belevágtak az olajüzletbe, majd később már fegyvert és drogot is csempésztek. A bűnbanda egyik főnöke Alexander Angert volt, a másik Genagyij Trukhanov, aki ma Odessza polgármestere.

Alexander Angert lánya, Anna az angol főváros egyik legelegánsabb negyedében egyetlen házban három luxusapartmannak is a tulajdonosa. A Napi.hu információi szerint Alexander Angert Budapesten ugyancsak felvásárolt értékes ingatlanokat, ezek közül volt olyan, amelyet a lánya nevére íratott, ahogy azt Londonban is tette. Így Anna Angert több luxuslakás és ételek tulajdonosa lett, a lap szerint az Angert-család budapesti ingatlanjainak összértéke legalább egymilliárd forint.

Az Angerthez köthető ingatlanok kivétel nélkül a XII. kerületben vannak: többek között a Pinty utcában, a Hunyad lejtőn és a Béla király úton vásároltak be. A lap hiába érdeklődött a XII. kerületi önkormányzatnál az ingatlanszerzésekről, írásban csak annyit közöltek velük, hogy nincsen tudomásuk ilyesmiről. Később, miután a lap elküldte számukra a tulajdoni lapokat, amelyen Angert neve feketén-fehéren látható, szóban csak annyit közöltek,  hogy az újság megkeresésére csak az utóbbi két év adásvételeit vizsgálták, a korábban tető alá hozott üzleteket nem. Egyébként pedig úgyis a kormányhivatal dönt.

Kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik