Nagyvilág

Elutasították a népszavazást a fehér Ausztráliáról

Az ausztrál szenátus csütörtökön elutasította Fraser Anning queenslandi szenátor népszavazási kezdeményezését, amely arról akarta kikérni az ausztrálok véleményét, hogy a kormány visszatérjen-e a „fehér Ausztrália”-politikához.

Ezt a politikát – amelynek lényege, hogy kizárólag európai gyökerű bevándorlókat engedtek letelepedni az ország területén – az 1850-es évektől 1973-ig alkalmazták.

A queenslandi szenátor azzal érvelt, hogy a népszavazással az ausztrálok beleszólást kapnának abba, hogy ki léphet be az országba. Mathias Cormann szenátusi elnök azonban elítélte a rasszista politikához való visszatérést. Mint mondta,

Ausztrália immár évtizedek óta fogad be embereket a világ minden tájáról. Ez gazdagabb, jobb és erősebb országgá tette Ausztráliát

Anning kezdeményezését megelőzően a szenátorok egy szavazáson támogatásukról biztosították a bevándorlásellenes Egy Nemzet Párt javaslatát a „fehérek elleni rasszizmus” elítélésére. A lépést követően számos bírálat érte az ausztrál kormányt, és Scott Morrison miniszterelnök magyarázkodni kényszerült.

A queenslandi szenátor augusztusban közfelháborodást váltott ki egy beszédével, amelyben a bevándorlás „végső megoldására” buzdított. Anning azt állította: nem tűnt fel neki, hogy szóhasználata a náci holokausztot idézi.

(MTI, kiemelt kép: YouTube)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik