Nagyvilág

Velencét is komolyan fenyegeti a tengerszint emelkedése

Az UNESCO világörökség listáján szereplő, a Földközi-tenger térségében található Velencét, az aquileiai patriarchális bazilikát, Türoszt és Epheszoszt fenyegeti egyebek mellett a tengerszint emelkedése – mutatott rá egy, a Natures Communications című tudományos folyóiratban kedden megjelent tanulmány.

A németországi Kiel és az angliai Southampton egyeteme által készített tanulmány skálát dolgozott ki a kulturális kincseknek az évszázad végéig éghajlatváltozás által való veszélyezettségének a jelölésére.

Ezek alapján az olaszországi Velence és a lagúnája, Ferrara reneszánsz város, Aquileia reneszánsz belvárosa és patriarchális bazilikája állnak a lista élén. Ezek a helyszínek az Adriai-tenger partján fekszenek, ahol a vízszint emelkedésének veszélye rendkívül magas.Velence évszázadonként 10 centiméterrel merül el a lagúnában a deltatorkolat szélesedése és az üledék lerakódása okozta tengerszint-emelkedés miatt – figyelmeztetett már régebben az UNESCO. A XX. században további 10-13 centimétert veszített a talajvizet lecsapoló iparágak miatt.

A libanoni Türosz romvárosát, a spanyolországi Tarragona régészeti együttesét és a törökországi Epheszoszt leginkább a part menti erózió fenyegeti. A tanulmány szerint 37 helyszínt fenyeget jelenleg olyan árvíz, amely évszázadonként egyszer fordul elő, és 42 másikat erózió.

A következő évszázadig valószínűleg csak a térség két helyszínét, a tuniszi medinát (óváros) és a törökországi Xanthos-Letoon romvárosát kímélik meg az árvizek és az erózió.

Ezeknek a világörökségi helyszíneknek számos kihívással kell szembenézniük, hogy alkalmazkodni tudjanak a tengerek szintjének emelkedéséhez – hangsúlyozta Sally Brown, a southamptoni egyetem kutatója. A tanulmány rámutat, hogy néhány kivételtől eltekintve a műemlékeket nem lehet áthelyezni.

(MTI, kiemelt kép: AFP / Marco Bertorello)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik