Nagyvilág

Elrabolták az Amnesty kutatóját Ingusföldön

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 10. 15. 11:59

Kétszer a kivégzését is eljátszották.

Magukat a biztonsági szolgálat embereinek kiadó férfiak rabolták el és verték meg az Amnesty International kutatóját Ingusföldön. Az orosz származású Oleg Kozlovszkij október 5-én megfigyelőként vett részt egy békés magaszi tüntetésen, ahol az ellen tiltakoztak, hogy Csecsenfölddel aláírtak egy vitatott határmegállapodást.

Másnap egy férfi, aki azt állította, hogy a tüntetés egyik szervezőjének megbízottja, elcsalta, autójába ültette, ahol már két maszkos férfi várta. Egyikük kikapcsoltatta a telefonját, a másik ököllel esett az arcának.

Lenyomták a fejét, hogy ne látsszon az ablakból, majd egy mezőre hajtottak. Ott arra kényszerítették, hogy levetkőzzön, azzal fenyegették, hogy agyonlövik, ha menekülni próbál. A férfiak megpróbálták rákényszeríteni, hogy az informátoruk legyen.

Többször megütötték, egy bordája elrepedt. Kétszer is úgy tettek, mintha ki akarnák végezni. Arccal a földre kellett felküdnie, miközben egy pisztolyt tartottak a fejéhez, és azt mondták, megölik. A második alkalommal azt mondták, imádkozzon.

Pisztolyt tartottak a fejemhez, azt mondták, meg fognak ölni. A fogvatartóim azt mondták, hogy a szélsőségesekkel foglalkozó ügyosztály emberei, ami a rendőrség egyik különleges egysége. Azt követelték, áruljam el, kik a helyi forrásaim, azzal fenyegetőztek, hogy megölik a feleségemet és a gyerekeimet, ha elmesélem, mi történt.

Közben meztelen képeket készítettek róla, később fenyegeztőztek, nyilvánosságra hozzák, ha bárkinek beszél arról, ami vele történt. Miután nem volt hajlandó informátornak állni, elvették a kameráját és a telefonját, majd a szomszédos Észak-Oszétia repterére vitték. Mielőtt elengedték, azt mondták neki:

“Soha többé ne gyere vissza, és ne merj semmi mocskot írni Ingusföldről.”

Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai regionális igazgatója szerint sokkoló, ami történt, de őket a hatóságok nem tudják maszkos emberekkel megfélemlíteni, ezért  hivatalosan is panaszt tettek az orosz hatóságoknál. Munkatársukat egy kamerákkal felszerelt hotelből rabolták el, ezért követelik a támadók mielőbbi felelősségre vonását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Magyar Rendőr / Fortepan
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.