Nagyvilág

Trump: Politikai motivációk vezérlik a klímakutatókat

Az ENSZ kormányközi klímakutató szervezete által kiadott jelentés szerint bő egy évtizeden belül 1,5 Celsius-fok fölé emelkedhet a globális felmelegedés szintje – és ezt követően már fél Celsius-fok is elegendő lesz ahhoz, hogy jelentősen nőjön a szárazságok, áradások és extrém hőhullámok kialakulásának esélye. Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump a többi között erről is beszélt az amerikai CBS csatornának adott interjújában.

„Még mindig úgy gondolja, hogy az éghajlatváltozás egy kacsa?” – kérdezték tőle.

Nem tartom kacsának

– felelte az elnök, de hozzátette, nem biztos benne, hogy a felmelegedésnek köze van az emberi tevékenységhez.

A beszélgetést vezető Lesley Stahl felvetette, hogy az ezzel foglalkozó tudósok mást állítanak. „Vannak tudósaink, akik viszont nem így gondolják” – válaszolta Trump.

Nem tagadom a klímaváltozást, de ugyanez a visszájára is tud fordulni.

Stahl szerint ez viszont maga a tagadás. Arra a kérdésre, hogy a mostani helyzet rosszabb lehet, mint valaha a történelemben, Trump úgy vélekedett, hogy először meg kellene vizsgálni kik állítják ezt, ugyanis a tudósokat sokszor

politikai motivációk vezérlik.

Az amerikai elnök több mint egy éve jelentette be, hogy országa kivonul a párizsi klímaegyezményből, amelynek értelmében önkéntes felajánlások alapján csökkentették volna az aláíró országok a károsanyag-kibocsátást.

(BBC)

Kiemelt kép: Nicholas Kamm / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik