Nagyvilág

38 éve szökésben lévő ETA-tagot fogtak el

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet közel 38 éve szökésben lévő tagját fogták el a hatóságok a madridi Barajas repülőtéren – közölte a spanyol belügyminisztérium szerdán.

Luis Miguel Ipina Dona, aki Torero vagy Tontxu néven is ismert, a kolumbiai Bogotából érkezett a spanyol fővárosba, ahol azonnal őrizetbe vették. A 67 éves férfi 1980 óta Mexikóban élt, 1987-ben lett a dél-amerikai ország állampolgára. A nemzetközi elfogatóparancsot 2015-ben adták ki ellene.

A spanyol hatóságok szerint sok áldozattal járó terrortámadásokért felelős. Úgy vélik, hogy szerepe volt a spanyol hadsereg két parancsnokának meggyilkolásában, 1979-ben és 1980-ban, továbbá közreműködött katonák és vállalkozók elleni bombamerényletekben is mint az ETA-n belül működő Otxobi-kommandó tagja.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorista csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek. Utolsó merényletét Franciaországban hajtotta végre 2010-ben.

Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy támadásokkal, idén májusban pedig a terrorszervezet fel is oszlatta magát.

Tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen Franciaországban, egy terrorista pedig Portugáliában. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik