Nagyvilág

Zsidó szervezetet alapított a német AfD

A menekültellenességet próbálják meglovagolni a zsidók körében.

Vasárnap Wiesbadenben megalapították a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) zsidó szervezetét, a JAfD-t – írja a Szombat.

A JAfD jelenleg 24 tagból áll, míg az AfD taglétszáma 30 200. Az alapítók célja kettős lehet: egyrészt elhárítani az antiszemitizmus vádját, másrészt megnyerni a németországi zsidó közösség jelentős részét adó orosz hátterű zsidóságot.

A Zsidók Központi Tanácsa (ZdJ) és több mint negyven zsidó szervezet azonban tiltakozását fejezte ki, szerintük az AfD rasszista és antiszemita párt, amely veszélyt jelent a németországi zsidókra. Charlotte Knobloch volt ZdJ-elnök a Spiegelnek úgy nyilatkozott: attól, hogy valakinek vannak zsidó barátai, még lehet antiszemita, és ugyanígy nem jelentenek zsidó párttagok garanciát arra, hogy egy párt nem mutat antiszemita tendenciákat.

A Jüdische Rundschau című zsidó konzervatív lap, amely kritikával tekint Merkel menekültpolitikájára, bírálta a JAfD megalapítását elítélő szervezeteket. A Jüdische Rundschau maga is szerepel a JAfD alapító nyilatkozatában – az „egyedüli független zsidó lapnak” nevezik. Az alapító nyilatkozat szerint „majdnem minden németországi zsidót zaklattak fiatal muszlimok, vagy legalábbis ismernek olyat, akivel ez megtörtént”.

Ugyanakkor a Szombat emlékeztet, hogy a tavalyi évre vonatkozó statisztikák ezt nem támasztják alá, az 1435 jelentett antiszemita incidens közül 1412 esetben az elkövető a szélsőjobboldalhoz volt köthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik