Nagyvilág

Kuciak gyilkosai nem tudták, hogy újságírót kell megölniük

Miután rájöttek, több pénzt követeltek a felbujtótól a hatóságok szerint.

Ján Kuciak gyilkosa nem tudta, hogy egy újságírót ölt meg – derül ki abból a határozatból, amellyel az ügy gyanúsítottjainak vizsgálati fogságát elrendelték. A Paraméter és az Új Szó is beszámol a dokumentumról, amelyet közérdekű adatigénylés keretében kapott meg a szlovák Aktuality portál, ahol Kuciak dolgozott.

A gyilkosság megrendelésével Alena Zs.-t gyanúsítják, aki A. Zoltán komáromi vállalkozónak átadott egy mobiltelefont, amiben fényképek voltak Kuciakról, és részletes információk arról, hogy merre jár munkába. A vállalkozó ezeket az információkat továbbította a feltételezett gyilkosnak, Sz. Tamásnak, aki a sofőrként közreműködő Miroslav M.-mel összesen hétszer járt Kuciak nagymácsédi házánál.

Megfigyelték a környéket, a gyilkosság napján pedig a nyomozók szerint Sz. Tamás erőszak nélkül jutott be a családi házba, ahol megvárta Kuciakékat. Azt nem tudni pontosan, hogy ezután mi történt, az biztos, hogy az újságíró jegyesét, Martina Kušnírovát egyszer fejbe, Kuciakot pedig kétszer mellkason lőtték. A gyilkos ezután elhagyta a házat, és a helyi focipályához ment, ahol Miroslav M. várta autóval.

Komáromba mentek, ahol találkoztak A. Zoltánnal, és közölték vele, hogy Kuciakot kivégezték, és megöltek még egy nőt, aki vele volt. A. Zoltán ezt csak másnap mondta el Alena Zs.-nek, aki rendkívül ideges lett, amikor megtudta, hogy mást is megöltek. Azonban a gyilkosságért cserébe elengedte A. Zoltán húszezer eurós tartozását, és ötvenezer eurót fizetett ki készpénzben, szalvétába csomagolt ötszáz eurósokban.

Az irat szerint Sz. Tamás és Miroslav M., miután megtudták, hogy kit öltek meg, azonnal több pénzt követeltek Alena Zs.-től, aki ebbe azért nem akart beleegyezni, mert felháborította, hogy Kuciak jegyesét is megölték. Végül eleget tett a kérésnek, de hogy mennyivel adott több pénzt, az nem derült ki.

Kuciak soha nem írt Alena Zs.-ről és nem került vele kapcsolatba, a bíróság szerint így valószínűsíthető, hogy a nő csak közvetítő volt. Az újságíró ellenben rendszeresen foglalkozott Marian Kočner vállalkozó piszkos ügyeivel, és lapértesülések szerint Kočner rendelhette meg a gyilkosságot, de a rendőrség közlése szerint a megrendelőket még nem sikerült azonosítani.

Az nem derül ki a nyilvánosságra került dokumentumokból, hogy A. Zoltán valóban együttműködik-e a rendőrséggel, mindenesetre ő az egyetlen, aki nem nyújtott be panaszt a vizsgálati fogság ellen. A többiek panaszát a bíróság elutasította.

Alena Zs. tagadja, hogy ő rendelte meg Kuciakék megölését. A nő egyébként saját bevallása szerint „önkéntes munkanélküli”, kihallgatásakor azt állította, nem rendelkezik vagyonnal. Ehhez képest a házkutatáskor 23 ezer eurót találtak nála a rendőrök, és egy Mercedes-Benz CLA-t használ, ami édesanyja nevén van. Három hónapja egy Mercedes-Benz GLE Coupét is kölcsönöz. A bíróság szerint mindebből világos, hogy anyagi körülményei nincsenek összhangban bevallott jövedelmével. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik