Nagyvilág

Lemondott az Interpol elnöke

Azonnali hatállyal lemondott az Interpol elnöki posztjáról a hazájában, Kínában törvénysértéssel megvádolt, napokkal ezelőtt nyomtalanul eltűnt Meng Hung-vej

– tudatta vasárnap este a lyoni székhelyű, nemzetközi rendőri szervezet.

Meng Hung-vejről senki nem tudta hol van, mielőtt a kínai rendőrség be nem jelentette a letartóztatását. A kínai elöljáróról korábban a felesége azt mondta, semmit nem tudott róla, azóta, hogy kapott egy SMS-t, amelyben azt állt: veszélyben van.

Az Interpol tájékoztatásából kiderül, hogy a szervezet irányítását ideiglenesen a dél-koreai Kim Dzsong Jang eddigi alelnök veszi át, és a szervezet új elnökét a november 18-21-én Dubajban tartandó tanácskozáson választják majd meg.

Az Interpol (magyarul: Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete, angolul: International Criminal Police Organization) nemzetközi rendőrségi szervezet. Azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti rendőrségek munkáját segítse az országokon átívelő bűnözés visszaszorítása érdekében. Az Interpolnak saját nyomozati jogköre nincs, a tagállamok rendőrségeinek munkáját segíti adatszolgáltatással és nyilvántartással.

Kiemelt kép: MTI/AP/Wong Maye-E

Ajánlott videó

Olvasói sztorik