Nagyvilág

Az ellenzék vezérét fogdába zárták Pakisztánban a választási kampány idejére

Tíz napig fogdában kell maradnia a korrupcióval gyanúsított Sahbáz Saríf pakisztáni ellenzéki vezetőnek, a volt miniszterelnök, Navaz Saríf öccsének, ezért nem tud részt venni a fontosnak tartott jövő vasárnapi időközi választáson – tájékoztatta a nyilvánosságot a bírósági döntésről a politikus ügyvédje.

Sahbáz Sarífot, aki tagja a képviselőháznak, pénteken vették őrizetbe korrupció gyanújával. A lahore-i korrupcióellenes hivatal azt rója a terhére, hogy Pandzsáb tartomány vezetőjeként érvénytelenített egy építkezési vállalattal kötött több millió dolláros szerződést, és át akarta játszani egy másik, hozzá köthető cégnek, s ezért pénzt fogadott el.

Egy pakisztáni bíróság szombaton engedélyezte a korrupcióellenes hivatalnak, hogy a kihallgatás idejére, tíz napig vizsgálati fogságban tartsa – közölte a politikus ügyvédje, Azam Nazír Tarar.

A bírósági ülés idején Saríf több száz híve gyűlt össze a törvényszéki épület előtt, amelyet a rendőrség kordonnal védett. A tiltakozók és a rendőrök között kisebb összetűzés is volt. Tarar szerint védencét szabálytanul vették őrizetbe, egy titokban tartott elfogatóparancs alapján. Saríf egy teljesen más korrupciós ügy miatt ment be a bíróságra, és ekkor vették őrizetbe.

Saríf pártja, a Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) szerint a hatósági kényszerintézkedéssel gyöngíteni akarják a pártot az október 14-i időközi választások előtt, mert a tíznapos letartóztatás miatt Saríf nem tud részt venni a kampányban.

Az időközi választáson a szövetségi parlament 11 mandátumának sorsa dől el, illetve megválasztják a tartományi gyűlések 19 képviselőjét is. A voksolás fontosságát növeli, hogy megfogyatkozhat az Imran Hán kormányát támogató szűk parlamenti többség, jóllehet sok érintett választókerület olyan, ahol erős a miniszterelnök vezette Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) támogatottsága. A tartományi gyűléseken szorosabb verseny várható, és az sem kizárt, hogy az MPL-N visszaszerzi Pandzsábot.

Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy Sahbáz Saríf bátyját, Navaz Saríf volt miniszterelnököt ugyancsak tíz nappal a július 25-i választások előtt vették őrizetbe, és szeptember közepén helyezték szabadlábra a fellebbezés idejére.

Navaz Sarífot a pakisztáni legfelsőbb bíróság 2017-ben elmozdította elnöki székéből, a bíróság pedig idén júliusban tíz év börtönbüntetésre ítélte, mert a Panama-iratok néven ismertté vált offshore-botrányban kiderült, hogy családjának több offshore vállalathoz is köze van, amelyek olyan, több millió dolláros vagyonokat kezelnek, amelyek eredetét a Saríf család jövedelme nem igazolja.

Szeptemberben a volt kormányfőt azonban egy bírósági döntéssel óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Kiemelt kép: A pakisztáni sajtó információs főosztály (PID) által közreadott képen Sahbaz Sarif, az ellenzéki Pakisztáni Muszlim Liga-Navaz (PML-N) vezetője voksol egy iszlámábádi szavazóhelyiségben 2018. szeptember 4-én, a pakisztáni elnökválasztás napján. (MTI/EPA/PID)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik