Nagyvilág

Az azonos neműek házasságáról szavaz Románia

Addig se a kormánypárt elnökének hivatali visszaélésével vannak elfoglalva.

Szombaton kétnapos népszavazás kezdődött Romániában, amelynek tétje, hogy foglalják alkotmányba: a házasság egy férfi és egy nő között köttethet.

A Reuters hírügynökség emlékeztet, hogy keleti szomszédunknál most sem léphetnek sem házasságra, sem élettársi kapcsolatra az azonos nemű párok, mégis, az ortodox egyház mellett egy kivétellel minden parlamenti párt támogatja az alkotmánymódosítást annak érdekében, hogy erre a jövőben se legyen lehetőség.

Az emberi jogi szervezetek arra mutatnak rá, hogy a népszavazás sikere csak a kisebbségek jogainak további megnyirbálását jelentené, és azt segítené elő, hogy Románia még populistább és autoriterebb irányba tolódjon, ezért bojkottra szólítják fel az embereket.

A CURS közvélemény-kutató 34 százalékos részvételt, és az igen szavazatok 90 százalékos arányát jelezte előre. A népszavazás 30 százalékos részvétel felett érvényes.

A népszavazás kiírásához a Koalíció a Családért nevű csoport hárommillió aláírást gyűjtött össze. Ők kampányplakátjaikon azzal riogatják az embereket, hogy ha nem szavaznak „a családi értékek védelmére”, azt kockáztatják, hogy meleg párok fogják a gyerekeiket ellopni vagy örökbe fogadni. Egy másik hirdetés szerint az, aki nemmel szavaz, azt szeretné, hogy az emberek fákkal házasodhassanak.

A kampányba beszállt Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke is, aki egy tévéinterjúban azt mondta, sokan attól félnek, hogy „Romániában is megtörténhet az, mint más országokban” – hogy  legalizálják az emberek és állatok házasságát.

A választás előtt néhány nappal a kormány olyan döntéseket hozott, amelyek a népszavazás törvényességének ellenőrzését korlátozzák, a médiahatóság pedig eltörölte a kampánycsendet. Ellenzéki politikusok és aktivisták azzal vádolják a kormánypártot, hogy Dragnea hivatali visszaéléssel kapcsolatos büntetőperéről akarják elterelni a figyelmet, amely épp a népszavazás utáni napon kezdődik, illetve addig se azzal foglalkozzanak az emberek, hogy az Európai Bizottság eljárást indítana Románia ellen a jogállamiság helyzete miatt. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik