Nagyvilág

Tbiliszi cáfolja az emberkísérletekről szóló orosz vádat

A georgiai Richard Lugar Közegészségügyi Kutatóközpont azokat őrültségnek nevezte.

Elutasította a vádakat a Moszkva által vegyi, biológiai lövedékek tárolásával és embereken végzett kísérletekkel meggyanúsított georgiai intézet. Előzőleg az orosz sugár-, vegyi és biológiai védelmi csapatok parancsnoka közölte, Moszkva választ vár az Egyesült Államoktól és Georgiától, miért tárolnak Tbiliszi közelében, a Lugar kutatóközpontban

vegyi és biológiai fegyverekhez való lőszereket.

Igor Kirillov vezérőrnagy egyúttal azzal vádolta az amerikaiakat, hogy embereken végeztek kísérleteket Georgiában. Szerinte az Egyesült Államok széleskörű katonabiológiai programot folytat az Oroszországgal és Kínával szomszédos országokban, Ukrajnában, Azerbajdzsánban és Üzbegisztánban is.

A tábornok szerint az ottani laboratóriumokban foglalkoznak azokkal a kórokozókkal is, amelyek képesek leküzdeni a vakcinákat és ellenállók az antibiotikumokkal szemben.

Válaszul a Richard Lugar Közegészségügyi Kutatóközpont közölte, a magas színvonalú tudományos laboratóriumot rendszeresen ellenőrzi az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Cáfolat és meghívó

Nem végeznek kísérleteket embereken, sem állatokon.

A georgiaiakon kívül amerikai, brit, azeri, török, örmény tudósok dolgoznak többek között náluk.

Az átláthatóság és a nemzetközi ellenőrzés elengedhetetlen előfeltétele a központ működésének.

A georgiai államelnökség szóvivője közölte, látogatásra hívtak orosz szakértőket a laboratóriumba, kételyeik eloszlatása végett.

Legalábbis különös lenne, ha nem jönnének el.

Az orosz katonai szakértők azokra a dokumentumokra támaszkodtak, amelyeket Igor Giorgadze volt georgiai belbiztonság miniszter szeptemberben tett közzé, s amelyek szerint a titkos emberkísérleteknek halálos áldozatai is voltak. Az Egyesült Államok korábban többször hangsúlyozta, hogy nem állít elő biológiai fegyvert a Lugar kutatóközpontban, s Georgia is alaptalannak minősítette az orosz aggályokat. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik