Nagyvilág

Újabb ügyben akasztotta össze a bajszát a kormány az EU-val

A kormány az Európai Unió Bíróságán megtámadta az uniós kiküldetési irányelv július 9-én kihirdetett módosítását – tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t. A magyar kormány szerint az új szabályok aránytalanul korlátozzák a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

Az azonos helyen azonos munkáért egyenlő bérezés elvének a szolgáltatásnyújtás szabadságára való kiterjesztése valójában nem a más országba kiküldött munkavállalók védelmét, hanem protekcionista eszközként a más tagállamok munkaerőpiacairól történő kiszorítását célozza – indokolták, miért ellenzi Magyarország az irányelv módosítását. És még másik 10 EU-tagállami is kifogásolja a javaslatot amúgy.

Ez a kicsit nyakatekert, félig jogász nyelven megfogalmazott körülírás lényegében azt takarja, hogy az EU a magyar fuvarozócégeket is arra kötelezné (meg minden más nemzet fuvarcégeit persze), hogy ha mondjuk Németországba szállít árut a kamionosa, akkor ne a magyar minimálbért kelljen fizetnie az út németországi szakaszán a sofőrnek, hanem a németet. Azért tudnak a német cégeknél olcsóbban dolgozni és ezért megrendelésekhez jutni a magyar cégek, mert most nem kell a sofőrnek a német keresetet kifizetni.

Ezt a Miniszterelnökség úgy fogalmazta meg, hogy Magyarország különösen elfogadhatatlannak tartotta a kiküldetési szabályok kiterjesztését a nemzetközi közúti közlekedési tevékenységekre, mivel ezt a területet nagyfokú mobilitás jellemzi.

A kormány bízik abban, hogy még 2020 előtt az Európai Unió Bírósága megsemmisíti a megtámadott irányelvet. A kormány rendelkezésre álló információi szerint Lengyelország ugyancsak keresetet nyújt be az uniós bírósághoz az irányelv megsemmisítése végett.

Kiemelt kép: Fotó:MTI/ Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik