Nagyvilág

Macron mégis elengedte belügyminiszterét

Másodszor már elfogadta Gérard Collomb lemondását.

A francia államfő elfogadta a belügyminiszter lemondását – közölte az elnöki hivatalra hivatkozva szerda hajnalban az AFP. A 71 éves politikus szeptemberben jelentette be, hogy jövőre távozni szeretne a kormányból, mert indulni kíván a lyoni polgármester-választáson.

A volt szocialista politikus Macron egyik első támogatója volt, ám a közelmúltban többször bírálta a kormányt. Az alázat hiányát tette szóvá, úgy vélte, Macron és kormánya nem hallja meg az embereket. Ezért többen azonnali távozását követelték.

Collomb a hét elején nyújtotta be először lemondását, de Macron akkor még nem fogadta el, és bizalmáról biztosította belügyminiszterét, de Gérard Collomb kedden ismét megerősítette, távozni szeretne a kormányból.

24 órával korábban Emmanuel Macron még nem fogadta el lemondását, de kedd este megbízta a kormányfőt, tegyen javaslatot Collomb utódára, amit Edouard Philippe miniszterelnök a nemzetgyűlésben meg is erősített.

Hírmagyarázók szerint a kialakult belpolitikai helyzet inkább utal kapkodásra, mint a belügyminiszter megrendezett távozására.
Gérard Collomb távozásának előzetes bejelentése rosszul jött a köztársasági elnöknek, akinek a népszerűsége is mélyponton van.

A francia elnök és a belügyminiszter kapcsolatának sokat ártott a Benalla-ügy is, a Macron iránti lojalitásáról ismert Collomb egyre távolságtartóbb lett az államfővel, nyilvánosan bírálta, végül ő döntött úgy, hogy nem vár jövő évig a távozásával.

Svájci bicskája rengette meg Macron hatalmát
A francia elnök egyik testőre rendőrruhában támadt fegyvertelen tüntetőkre. Az ügyet megpróbálták elhallgatni, de egy kiszivárogtatott felvétel miatt óriási botrány kerekedett belőle.

(MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO / POOL / Michel Euler)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik